Klik venligst
KULTUR 2023-03-08 KL. 15:49

Svenska Filmdagarna sprids från Laholm till fler orter

Av Johan W Jönsson

Svenska filmdagarna har funnits i Laholm sedan 1997. 2018 applicerades festivalen även på Lagans biograf i Ljungby. Nu får också Mikael Bengtssons och Tina Karlssons övriga biografer en svensk filmdag.

Svenska Filmdagarna sprids från Laholm till fler orter
Mikael Bengtsson och Tina Karlsson sprider Svenska filmdagarna vidare från Laholm och Ljungby till fler orter där de driver biografer. Foto: Arkivbild

Svenska filmdagarna finns för att sätta fokus på svensk och lokal film. Festivalen såg sitt ljus i Laholm redan 1997. Från och med i år får ytterligare sex orter i landet en egen festival.

– Jag har haft tankar på att sprida Svenska Filmdagarna till andra orter i landet under flera år, men sedan kom pandemin emellan och jag fick lägga de tankarna på is, säger Tina Karlsson.

Utöver Laholm och Ljungby driver Mikael och Tina biografer i Piteå. Vimmerby, Oskarström, Markaryd och Strömsnäsbruk. Det är dit som nu filmdagarna sprids.

– När arbetet med årets festival drogs igång kändes det som att det var dags. Vi kör ett pilotprojekt på våra biografer med förhoppning om att vi skall få med oss ännu fler nästa år.

De fullspäckade Filmdagarna i Laholm äger rum mellan den 10 och 19 mars. I Ljungby är det nio dagars festival. Övriga orter får i år nöja sig med en svensk filmdag.

– Kanske blir det fler dagar även på de andra biograferna i framtiden, men först vill vi se hur det här tas emot på de olika orterna, säger Karlsson.

Dagen som gäller är söndagen den 19 mars. Då blir det fullt fokus på svensk film. Störst blir dagen i Piteå och Vimmerby, som också är det största orterna.

– I Laholm har vi byggt upp ett intresse för svensk film under väldigt lång tid, vilket har genererat i att vi ligger långt över rikssnittet på marknadsandelen för svensk film, säger Mikael Bengtsson.

– I Ljungby har vi sett samma trend sedan vi drog igång festivalen 2018, och nu hoppas vi att även de andra orterna skall få ett ökat intresse, fortsätter biografägaren.

Läs mer:

Filmdagarna gör comeback på allvar