Klik venligst
KULTUR 2022-03-15 KL. 17:56

Svenska filmdagarna är tillbaka på Maxim

Av Johan W Jönsson

Svenska filmdagarna i Laholm är tillbaka på allvar för första gången sedan 2019. Det har varit en sommarfestival och en minifestival emellan men nu kan besökarna se fram emot mer vanliga filmdagar på Bio Maxim. ”Det blir inte så stort som vi tänkte haft det 2020 men det blir i stil med det vi hade 2019”, säger Tina Karlsson på bion.

Svenska filmdagarna är tillbaka på Maxim
Svenska filmdagarna gör comeback på allvar efter två års uppehåll. Foto: Rickard Gustafsson

Filmdagarna 2022 invigs den 25 mars. Det blir mingel, bubbel och tilltugg innan filmen Tisdagsklubben väntar på biografen. Regissören Annika Appelin kommer och berättar om filmen.

– Annika kommer från Halmstad. Det är kul att hon kan komma och inviga dagarna tillsammans med oss, säger Tina.

Söndagen den 27 mars kommer Mårten Klingberg och presenterar filmen Ur spår. Dagen efter är det lokaldag med Thomas Möllers film om keramikern Börje Jakobsson.

– Det blev nyligen klart att vi ska visa en film som heter Detta är Halland också. Det är en gammal film med bilder över Halland. Det blir också en lokalproducerad skräckfilm.

Skräckfilmen heter Eihwaz och teamet bakom filmen kommer att vara på plats. Det kommer att bli ett event runt det men alla bitar är inte på plats än.

Tisdagen ägnas helt åt dokumentärer. En dokumentär blir det också på onsdagen då Samma Sång - En resa till Peps Persson visas.

– Efter den visningen kommer ett band att spela lite Pepslåtar och en del annat inne på Annabelle. En av medlemmarna har spelat med Peps, säger Tina.

Under filmdagarna blir det också såväl lunchbio i samarbete med Delihallen och frukostbio. Filmerna som visas är Utvandrarna respektive Ur spår.

Lördagen den andra april delas filmpriset ut och det görs i samband med att Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton visas. Detta då filmens regissör Hannes Holm tilldelas priset.

– Hannes kommer hit och tar emot priset. Han är en väldigt jämn filmskapare som gör bra filmer och håller en hög kvalitet. Jag tycker jättemycket om Sagan om Karl Bertil Jonssons Julafton.

Filmdagarna avslutas söndagen den tredje april med en guldbaggedag med filmer som blivit belönade med guldbaggar.

– Vi hoppas på en lyckad festival och att folk ska våga komma. Vi har begränsat antalet vi släpper in och har ett maxtak på 100 besökare. Normalt tar vi in 152 personer, säger Tina Karlsson.

Fullständigt program hittas på svenskafilmdagarna.se.


Tina Karlsson driver Bio Maxim ihop med Mikael Bengtsson. De ser fram emot filmdagarna och hoppas på mycket besökare. Foto: Johan W Jönsson/arkivFakta:

Svenska filmdagarna i Laholm 2022

En del av programmet:

Fredag 25 mars
18.00 Invigning på Delihallen

Måndag 28 mars
17.00 Thomas Möller presenterar Börje Jakobsson och visar work in progress på sin nya film om Jane Wåhlstedt

19.30 Lokal skräckfilm inspelad i Knäred

Onsdag 30 mars
20.00 52-Blues hyllar Peps Persson på Anna-Belle efter dokumentären Samma Sång - En resa till Peps Persson

Torsdag 31 mars
12.00 Lunchbio - Ur Spår

Lördag 2 april
10.00 Frukostbio - Utvandrarna

Fullständigt program hittas på svenskafilmdagarna.se