KULTUR 2021-12-08 KL. 17:30

Stort intresse för bok om Ränneslövs nutidshistoria

Av Johan W Jönsson

“Ränneslövsboken - vem bor här” förbokades i 200 exemplar redan innan tryck och den har också tilldelats en utmärkelse. “Det känns självklart jättekul att det är så stort intresse”, säger Leif Sigurdsson som är ordförande i Ränneslövs hembygdsförening.

Stort intresse för bok om Ränneslövs nutidshistoria
"Det har varit ett jätteroligt arbete. Det tror jag att alla inblandade håller med om", säger Leif Sigurdsson som är ordförande i hembygdsföreningen. Foto: Johan W Jönsson

Det är just hembygdsföreningen som ligger bakom boken. Idén fick medlemmarna efter en berättarafton där bilder från byns 1940- och -50-tal visades upp.

– Då tänkte vi att vi kanske skulle ta tag i att göra en bok om Ränneslöv. Vi gjorde ett utskick i postlådorna och intresset var jättestort, så det var bara att kicka igång.

Boken avhandlar just vad som hänt i Ränneslöv från -40 och -50-tal fram till dags datum. Intervjuer har gjorts med invånarna som bor i byn idag. Sedan är det även en historisk tillbakablick på företagsamhet och föreningsverksamhet.

– Det är en blandad kompott helt enkelt. Det har hänt otroligt mycket under de här åren. Ränneslöv är inte unikt. Många byar har blivit eftersatta med serviceinrättningar.

Leif berättar att det på -50-talet fanns hela sju butiker i byn, post, bank, skräddare, ja i princip allt man kan tänka sig behöva.

– Ingenting av det finns kvar idag men det är som sagt inget som är unikt för Ränneslöv. Det är ju så i alla mindre byar, att servicen tyvärr försvinner, säger Sigurdsson.

Utöver att läsaren av boken får reda på vilka som bor i Ränneslöv idag skildras även en del av fastigheternas historia, framförallt om det är äldre byggnader.

Utblick media i Halmstad tyckte att Ränneslövsboken var så bra att de valde att ge sitt författarpris till hembygdsföreningen för dess arbete med boken.

– Det känns helt fantastiskt. Det var inget vi trott eller förväntat oss men det är väldigt, väldigt roligt och framförallt hedrande, säger Leif.

Utblick media fastnade för berättelsen och tyckte att Ränneslövs historia från -40-talet fram till dags datum fångats på ett bra sätt i boken av hembygdsföreningen.

Totalt är det runt 50 personer som arbetat med boken som trycks i 600 exemplar. Den finns att köpas från den 12 december och kostar 350 kronor.

– Över 200 böcker är redan förbokade och det hade vi inte förväntat oss. Vi lämnar ut förbokade böcker på förmiddagen den 12:e och sedan har vi försäljning på eftermiddagen.

Har man inte möjlighet att köpa en bok på utgivningsdagen går det bra att kontakta hembygdsföreningen för att få tag i ett exemplar.


Ränneslövsboken är populär och redan prisad. Foto: Johan W Jönsson

Leif Sigurdsson är ordförande in Ränneslövs hembygdsförening som tagit fram Ränneslövsboken. Foto: Johan W Jönsson