KULTUR 2022-12-03 KL. 07:02

Smyckade skola – nu ställer konstnären ut i Laholm

Av Johan W Jönsson

Jonathan ”Ollio” Josefsson är konstnären bakom det emaljerade plåtkonstverket på nya Skottorpsskolan. Nu ställer han ut sin färgstarka konst på Stadshusgalleriet i Laholm. ”Jag jobbar med mycket färg och jag hoppas att det jag gör ska uppfattas som positivt och glädjande”, säger konstnären.

Smyckade skola – nu ställer konstnären ut i Laholm
Jonathan "Ollio" Josefsson ställer ut sin konst i Stadshusgalleriet i Laholm. Göteborgaren är också den som ligger bakom "Namalas" på nya Skottorpsskolan. Foto: Johan W Jönsson

Han har sin bakgrund inom grafitin. Där är ”Ollio” mycket välkänd. Han gör dock betydligt mer än konst med sprayburkar. Bland annat tuftade mattor och målningar.

– Det folk kommer att få se här är en blandning av konstverk – stora och små. Det är några tuftade mattor och det är det som brukar vara mest i fokus på mina utställningar, säger Ollio.

Mattorna, som går att använda både på väggar och på golv, är också de verk som Jonathan själv tycker är viktigast. Men han har visar även målningar och plexiglasverk.

– Jag tycker att det är kul att experimentera på mindre ytor. Verken med plexiglas kombinerar jag med trä och måleri på olika sätt. Jag testar lite olika varianter och leker med formen.

När han målar gör han oftast det med akrylfärg. Han kan jobba med akrylspray, pensel, akrylpenna eller airbrush.

Är du mycket inspirerad av din bakgrund inom graffitin?


– Ja, det kan man säga. Det finns mycket spår i många av mina verk. Inte jättemycket i alla mattor, även om det finns likheter – kanske främst färgmässigt.

Jonathan är en van utställare. Sedan 2008 har han varit med på en rad olika utställningar i Sverige. Han har också många offentliga konstverk.

Bland annat ”Namalas” som finns att beskåda på nya Skottorpsskolan. Det konstverket gjorde Jonathan ihop med barnen på Skottorpsskolan.

– Det finns inga emaljer med på den här utställningen men det hade kunnat vara det. Det är dessutom mer figurativt på skolan än det som jag visar här.


Jonathan Josefsson gillar att testa nya material och experimenterar med olika sorters material. Här han han jobbat i trä och plexiglas med laserskärare. Foto: Johan W Jönsson


Just nu är han inne i en ganska abstrakt period där han jonbar mer med mönsterbilder som inte föreställer något. Men det berättar han har gått fram och tillbaka under åren.

Jonathan läste textilkonst på konsthögskola och då var att tufta mattor en del av utbildningen. Tekniken passade honom på ett bra sätt.

– Det är en ganska snabb metod för att vara textil. Många av de andra textila metoderna är väldigt långsamma. Att väva tar till exempel lång tid. Jag gillar när det går undan.

Gör du det generellt också?

– Ja, det gör jag, skrattar han.

– Många av mina bilder har mycket detaljer och att jag fastnar för det har jag inget emot. Men jag väljer oftast de material som är lite snabbare att genomföra. Jag gillar att se resultat.

Han vill att han hans konst ska vara inspirerande. Han tycker själv väldigt mycket om det kreativa i det han gör.

– Det ger mycket till mitt liv och jag blir lycklig av det. Kan jag inspirera andra att vara kreativa och känna samma sak så är det jättebra.

Utställningen med Jonathan ”Ollio” Josefssons konst på Stadshusgalleriet har öppet fram till den 18 februari.


Josefsson gillar att tufta mattor och det är ofta dessa som är i fokus på hans utställningar. Foto: Johan W JönssonFakta:

Tuftning är en teknik som används för att tillverka tredimensionella textilier, i synnerhet mattor. Mattans lugg skapas genom att man från dess baksida i ett finmaskigt nät skjuter in garnet ett och ett med en enkel ögla. Baksidan limmas och förses ofta med ett skyddande tygstycke.