Klik venligst
KULTUR 2023-04-25 KL. 16:41

Släpper fullmatad bok om fisket i Lagan

Av Rickard Gustafsson

Laholms Laxfiske firar 40-årsjubileum och nu släpps boken ”Fisket, Lagan och laxen”. Författarna, Ulrika Träff och Nils Danred med flera, tar ut svängarna ordentligt och bjuder på 240 fullmatade sidor om fiskets påverkan på staden Laholm.
– Målet var göra en bred bok som kan läsas av alla – inte bara fiskeintresserade, säger författarna.

Släpper fullmatad bok om fisket i Lagan
Ulrika Träff och Nils Danred har haft huvudansvaret för boken "Fisket, Lagan och laxen". De är nöjda med slutresultatet och menar att det är en bok för alla, inte bara den fiskeintresserade. Foto: Rickard Gustafsson

Boken som släppts och säljs på Laholms Bokhandel och i sportfiskebutiken på Bagareliden är ett väl inbundet och informationsrikt alster som ger en bred och initierad överblick av fiskets, Lagans och laxens historia, påverkan och betydelse för framväxten av det moderna Laholm.

Bakom det gedigna arbetet står laholmarna Ulrika Träff och Nils Danred som tagit hjälp av närmare ett dussintal medarbetare – konnässörer inom historia, natur och fiske.
– Vi har haft ett gäng, en expertpanel, som bidragit med olika saker. Vi gissade på att det skulle bli 200 sidor, men det gick inte att begränsa det så det blev 240. Men det hade kunnat bli väldigt mycket mer för det finns hur mycket som helst att skriva om, säger Ulrika Träff.

Arbetet med boken har pågått sedan januari 2022.
– Det har skrivits mycket om fisket, Lagan och laxen på många olika ställen och vi har försökt att paketera det så att man kan få en god bild av allt på samma ställe. Vi pratade tidigt om att göra något större än att bara skriva föreningens historia för vi trodde inte att det skulle bli jätteintressant för den breda massan, säger Nils Danred.

Det sker dock inte på bekostnad av uppdragsgivaren. Författarna knyter väl ihop Laholms Laxfiskes 40-åriga historia med händelser i dåtid och nutid och presenterar dessutom väldigt många färgstarka människor som haft en väsentlig betydelse för utvecklingen.


Ulrika Träff, Kenth Holmberg, Nils Danred, Kent-Ove Bengtsson, Gunnar Thornell, Roland Gottfridsson och Magnus Johansson plus många fler har haft ett eller flera fingrar med i arbetet med boken "Fisket, Lagan och laxen". Foto: Rickard Gustafsson


Bland annat porträtteras pärlfisket i Lagan, kraftverkets framväxt, floran och faunan runt Lagan och givetvis också fisketurismen. Ett avsnitt handlar om fiskehistorier och roliga anekdoter däribland om hur en fiskare nös så kraftigt så att löständerna flög ut i Lagan.

I ett annat kapitel berättas hur man ska ta till vara på sin fångst med olika recept och dryckesförslag.
– Vi ville göra boken folklig, lättläst och bredare än bara historia. Det köpte Laholms Laxfiske rakt av och det blev en mångsidig en bok som alla kan läsa, säger Ulrika Träff.

Som grädde på moset finns även många vackra naturbilder, flertalet tagna av den förre detta gymnasieläraren Gunnar Thornell som dagligen vandrar utmed Lagan.
– Jag tror folk kommer att lockas av Gunnars otroligt fina foton, säger Nils Danred.
– Det är kul att kunna bidra med nånting, säger Thornell ödmjukt.

Boken är inte bara lokalt producerad utan är även lokalt tryckt, på Veinge Tryckeri. Dessutom blir boken i sommar också utställning.
– Onsdagen efter midsommar, 28 juni, öppnas en utställning i Rådhuset och den pågår till 19 augusti. Det tror vi kommer att locka både laholmare och många turister, säger Roland Gottfridsson ständig ordförande i Laholms Laxfiske.

Ordföranden ombeds också recensera boken som föreningen beställt och slutresultatet övergår Gottfridssons förväntningar.
– Vi är väldigt nöjda. Layouten och bilderna är jättefina. Det är en fin dokumentation om fisket i Laholm och Ulrika och Nils har gjort ett jättejobb.

Författarna känner själva både glädje och stolthet över boken, men också ett visst vemod.
– Det är så jäkla kul att jobba med ett sådant här projekt för alla ställer upp och är så positiva. Laholmarna måste vara ett särskilt släkte för alla bidrar med så mycket de kan, berättar Nils Danred.
– Det har varit fantastiskt roligt och lärorikt. Jag hade velat fortsätta jobbet och göra mer, säger Ulrika Träff.


Boken är tryckt i 1 000 exemplar på Veinge Tryckeri och säljs från och med i dag på bokhandeln och sportfiskebutiken. Foto: Rickard Gustafsson