Klik venligst
KULTUR 2023-10-29 KL. 07:02

Skotsk kvartett gör Sverigepremiär i Laholm

Av Johan W Jönsson

Den 8 november har skotska Maxwell Quartet premiär på svensk mark då de kommer till Laholms teater för att spela. De är ansedda som en av Storbritanniens mest spännande unga stråkvartetter.
– Det känns kul att få presentera en Sverigepremiär, säger Laholms Konsertförenings ordförande Christer Jonsson.

Skotsk kvartett gör Sverigepremiär i Laholm
Maxwell Quartet med Colin Scobie och George Smith på violin, Elliott Perks på viola samt Duncan Strachan på cello. Foto: Louise Mather

Maxwellkvartetten består av fyra nära vänner som under uppväxten spelade folkmusik och klassisk musik tillsammans i ungdomsorkestrar och musikskolor runt om i Skottland.

Officiellt startade gruppen 2010 och redan året därpå gjorde de omfattande konserturnéer. De prisades vid Trondheim International Chamber Music Competition 2017.

– De hyllades som ”briljant fräcka, överraskande och upphetsande” av The Scottish Herald och är nu ansedda som en av Storbritanniens mest spännande unga stråkkvartetter, säger Jonsson.

Maxwellkvartetten har starka rötter i folkmusiken och är hängivna arbetet att bredda stråkkvartettrepertoaren. De har spelat för fulla hus runt om i USA.

2019 spelade de in sin första skiva och året därpå kom den andra. Båda har fått mycket goda recensioner. Under 2023 är planen att deras tredje album ska komma ut.