KULTUR 2023-01-23 KL. 06:02

Riksspeleman begår turnépremiär i Våxtorp

Av Johan W Jönsson

Riksspeleman Anette Wallin ska ut på rikstäckande turné. Första stoppet på denna gör hon på Våxtorps bygdegård i februari. ”Det känns väldigt roligt och spännande”, säger hon.

Riksspeleman begår turnépremiär i Våxtorp
Riksspeleman Anette Wallin kommer till Våxtorp i februari. Foto: Karin Linde

Turnén går under namnet Kulturbygdsturnén. Utöver Våxtorps Bygdegård besöker riksspelemannen 14 andra bygdegårdar i länet under våren.

– Kulturbygdsturnén är en jätterolig kultursatsning för hela länet och en möjlighet för mig att komma ut i alla delar av Halland med min musik och det jag har att erbjuda, säger Wallin.

Hon har en bred palett av musikalisk talang. Under hela sitt liv har Wallin turnerat med vissånger, folkmusik och spelmanslåtar.

Som riksspeleman, vissångerska, violinist, blockflöjtist och kompositör håller hon den halländska visan och folkmusiken vid liv.

– Det känns väldigt roligt och spännande att besöka alla dessa platser och bygdegårdar i Halland och möta publiken och människorna som bor där.

Av 700 sökande i hela landet fick Wallin uppdraget som Hallands bygdegårdsdistrikts folkmusiker. Utöver konserter kommer hon också att hålla i fyra workshops.

Premiärspelningen är rum på Våxtorps bygdegård den andra februari.