Klik venligst
KULTUR 2024-06-22 KL. 07:02

Patrik visar ”fönster från en svunnen tid”

Av Johan W Jönsson

I cirka tre års tid har laholmaren Patrik Ahlgren lagt upp ett vykort med lahomsmotiv varje fredag i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Laholm om..”. Nu ägnas en hel utställning på rådhuset åt hans kort.
– Det känns maffigt och hedrande. Kul att få en inblick i Gamla Laholms professionella arbete med utställningen där jag fått vara med från början, säger Ahlgren.

Patrik visar ”fönster från en svunnen tid”
Patrik Ahlgren visar sin vykortssamling på rådhuset. De kommer att synas både på planscher och i original. Foto: Johan W Jönsson

Patrik samlar på lite olika saker. Hans senaste ”börda”, som han själv beskriver det, är vykorten med laholmsmotiv. Han började samla för fem år sedan och har idag runt 600 stycken.

– Många är med samma motiv. Jag har rådhuset från de flesta vinklar. Det är lite kul att det är omöjligt att veta vad folk gillar. Ett vykort som jag kanske tycker är sådär kan få många likes.

Vykorten kommer synas på planscher på väggarna med olika rubriker som ”Stortorget”, ”Lagan”, ”Gröna hästen”, ”Runt om i Laholm”, ”Laholm utanför centrum” och så vidare.

Dessutom kommer ett antal vykort att finnas på plats i original i montrar. Både framsidor och baksidor. Det är såväl historia som historier, hälsningar och försvunna miljöer som syns.

Christer Jonsson, ordförande i Gamla Laholm, berättar hur föreningen fick idén:

– Vi spånade fram det här. Nisse (Danred) visste att Patrik hade vykort. Stefan (ex-bokhandlare Ljungqvist) som är väldigt aktiv i Gamla Laholm har säkert lika många, säger Christer.

Patrik blev inspirerad att börja samla på vykort med laholmsmotiv av sin svärfar Ulrik från Sollefteå. Han snubblade över bilder från Stortorget och Karsefors på Tradera.

– Han skickade till mig och då tänkte jag att jag kan ju också. Jag har alltid läst Gamla Laholms årsbok. De åren jag inte bodde här lusläste jag den och nu har jag egna laholmsbilder.

Ett mycket gammalt vykort från Hotellgatan i Laholm är Patrik Ahlgrens personliga favorit i samlingen. Foto: Johan W Jönsson

Ahlgren är född och uppvuxen i Laholm men han var borta i 17 år då han bland annat arbetade som gymnasielärare i Göteborg. För 17 år sedan flyttade han hem igen.

– När jag inte bodde här var Gamla Laholm väldigt viktigt för mig då jag kände att jag höll kontakten. Jag är historieintresserad och bilder är som ett fönster till svunnen tid.

– Det är ett fruset moment för länge sedan där kanske människor i vardagssysslor fångats. En vardag utanför rådhuset där folk säljer saker till exempel. Jag finner det väldigt fascinerande.

Vilket är ditt favoritkort?

– Att välja ett är jättesvårt. Till slut fastnade jag för en bild från Hotellgatan där man ser människor i vardagen. Det är ett knivskarpt foto där man ser detaljer från förra sekelskiftet.

– Men det roligaste är egentligen att höra folk diskutera om bilderna. De väcker minnen till liv. Det är väldigt intressant när äldre personer diskuterar om när en bild är tagen, till exempel.

Är det bara väldigt gamla vykort?

– Det görs inga vykort idag. Det klingade av på -80 och -90-talet. Sedan dog det när folk slutade skicka vykort. I början av förra sekelskiftet var det en explosion. Då skickade alla vykort.

Får du några vykort idag?

– Ja, det händer. Men det är inte som förr. Det är extra kul när jag får något jag inte sett eller ett som jag missat på någon aktion. Mer än en gång har det legat ett gäng vykort i min brevlåda.

Utställningen heter ”Patrik Ahlgrens vykort från Laholm”. Underrubriken är ”Hälsningar från Laholm”. Utställningen pågår 26 juni-27 juli. Onsdagar, fredagar och lördagar med fri entré.

Patrik Ahlgren började samla på vykort med laholmsmotiv för fem år sedan. Foto: Johan W Jönsson