KULTUR 2022-03-11 KL. 17:05

Operasångerska tilldelas kulturstipendium

Av Johan W Jönsson

Operasångerskan Julia Nylander är Knutsgillets kulturstipendiat 2022. I motiveringen står det bland annat att hon behärskar många olika sångstilar och tekniker. ”Jag blir lite rörd”, säger Julia när gillets ålderman Brita Lundh läst upp motiveringen.

Operasångerska tilldelas kulturstipendium
Operasångerskan Julia Nylander tilladelas Knutgillets stipendium 2022. Pressträffen skedde traditionsenligt på Sankt Knuts gränd i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Julia Nylander är 26 år gammal. Hon är uppväxt mellan Laholm och Halmstad. Sången har funnits med i hennes liv sedan hon var liten.

– Jag är uppväxt i en musikfamilj. Jag sjöng innan jag kunde prata. Det har alltid sjungits i min familj. Vi har sjungit i kyrkan och vi har uppträtt ihop i band, säger Julia.

Klassisk sång och opera började hon satsa på i gymnasieåldern. Hon gick musikinriktning på Sturegymnasiet i Halmstad och läste vidare vid Ingesunds folkhögskola.

Sedan blev det musikhögskolestudier, som hon nyligen är färdig med. Hon kan titulera sig lärare i sång. Men det arbetet får dock vänta.

– Jag fick nyligen veta att jag kom in på oprerahögskolan i Göteborg. Jag har fortfarande inte riktigt kunnat smälta det, säga Julia.

Hon har arbetat under fem års tid för att komma in på operahögskolan. Det brukar vara mellan 50 och 100 sökande varje år och blott sex får en plats.

– När jag sökte för fem år sedan och inte kom in tog jag det väldigt hårt. Det är lätt att koppla sången till ens personlighet. Nu gick jag in med ett helt annat lugn med lärarutbildningen i ryggen.

Hur känns det att få Knutgillets kulturstipendium?

– Det känns så klart bra! Det är kul att få vara lite hemvändare. Lite extra roligt att få vara med vid ceremonin och middagen. Det känns hedrande.

Julia har både varit med i scouterna i Laholm och varit en del av stadens gospelkör. Där träffade hon Knutsgillets nuvarande ålderman Brita Lundh för första gången.

– Vi är så glada över att få dela ut stipendiet till Julia. Hon är en otroligt värdig kandidat. Det är fantastiskt att vi har en sångerska från Laholm som kommit så långt, säger Brita Lundh.


Knutgillets ålderman Brita Lundh läser upp motiveringen för en glad och rörd Julia Nylander. Övre stolsbroder Per Karlsson verkar tillfreds med valet av stipendiat. Foto: Johan W Jönsson


Hur ser du framåt, Julia?

– Det blir en omställning för mig. Jag har varit i Arvika i sju år och pluggat. Nu ska jag åt Göteborgshållet. Utbildningen jag kommit in på nu är treårig.

– Jag hoppas kunna utvecklas både med sången men kanske framförallt med teatern. Vi ska även ha dans då det är en scenoperautbildning.

Vad är drömmen?

– Drömmen är att få stå på scen. Sedan om det är de största scenerna eller om det är opera eller operettmusikal blandat vore jätteroligt oavsett. Och att få undervisa samtidigt. Jag vill göra allt.

För att få Knutgillets kulturstipendium ska man vara ung, man ska ha kommit en bit på väg och man ska ha visat att det man sysslar med bär.

– Vi vill se att det verkligen finns förutsättningar att det ska bli någonting. Vi gör ett omfattande arbete innan vi utser våra kandidater, säger gillets övre stolsbroder Per Karlsson.

Förra året var det ingen högtidssammankomst och därför delades inget stipendium ut. Året innan var det keramikern Elvira Roslund som tilldelades stipendiet.

– Det känns roligt att få överräcka stipendiet på plats och att få visa upp en ung och talangfull människa. Vårt bidrag blir lite hjälp på vägen för en fortsatt satsning, säger Brita Lundh.


Gillets övre stolsbroder Per Karlsson och ålderman Brita Lundh flankerar kulturstipendiaten Julia Nylander. Foto: Johan W Jönsson


Fakta: Motivering Knutsgillets kulturstipendiat 2022

Julia Nylander har en röst som behärskar många olika sångstilar och tekniker. Julia har målmedvetet från tidig ålder vågat satsa på opera, en av de svåraste genrerna inom sång. 
 
Att vid 26 års ålder blivit antagen och direkt gått från nivå till nivå i den otroliga konkurrens som råder vid högre musikutbildning visar på en mycket hög musikalisk förmåga, en vilja att lära och utvecklas och lägga ner det engagemang och den tid som behövs för att bli så bra.

St Knuts gille i Laholm tilldelar Julia Nylander 2022 års kulturstipendium för sin målmedvetenhet och sitt stora engagemang i musik som konstform, sin vilja att lära andra känna samma sångglädje och för hur hon kombinerar olika sångtekniker och därigenom kan göra alla sånger rättvisa.