Klik venligst
KULTUR 2023-07-11 KL. 07:00

Old Knutters, en anledning att komma ut med hojen

Av Johan W Jönsson

The Old Knutters, finns de fortfarande? Jodå, motorcykelklubben för damer och herrar över 45 lever i allra högsta grad. Även om det inte är lika många medlemmar som förr så är ändå den halländska klubben en av Sveriges större med inriktning motorcykel.

Old Knutters, en anledning att komma ut med hojen
Motorcyklarna dundrar in en efter en på Månstorps Gård. Rekordmånga ville vara med på storträffen i Laholm. Totalt 90 stycken MC-förare. Foto: Johan W Jönsson

– Det är fin gemenskap och mycket social verksamhet. När man är i ett sammanhang är det lättare att ge sig ut, säger medlemmen Jan-Eric Jönsson.

The Old Knutters startades 1999 av radioprofilen Lennart ”Tur på hjul” Jonsson som under många år förgyllde fredagsförmiddagarna för radiolyssnarna.

Där pratade Lennart ofta om sitt intresse för jazz och inte minst motorcyklar. Han är fortfarande medlem (heders) men kör inte längre med de andra på onsdagskvällarna.

Mitt i veckan, april till september, träffas de medlemmar som vill för en tur med hojarna och fika på det. LT är med vid en storträff där Laholmsavdelningen bjudit in till Månstorps Gård.

– Vi kör varje onsdag men oftast kör man varje kommun för sig. Men jag som bor i Påarp har ett ben i varje läger och hänger på där det passar, säger Janne.

Fredrik Svensson är junioren i Old Knutters. Han har dispens då han ännu inte fyllt 45. Han hängde på pappa Hans och blev kvar. ”Det är socialt och man kommer ut”, säger de.

Foto: Johan W Jönsson

Då kan han välja den runda i Laholm eller Halmstad som han tycker passar honom bäst, och som han kanske inte kört förr. Just denna onsdag har dock alla fyra klubbarna samma mål.

– Vi har fyra större träffar varje år som arrangeras i respektive kommun som är representerad i Old Knutters. Det är trevligt att träffa andra likasinnade, säger Janne.

På Månstorps gård väntade våffla och kaffe. Laholmarna körde en kortare runda denna dag och anlände först i egenskap av värdar. Sedan mullrade övriga in efter hand. Totalt hela 90 MC:s.

Varje år läggs ett körschema upp med olika färdedare och utflyktsmål. Medlemmarna hittar informationen på hemsidan och hakar på när de känner för det.

Varje enhet lever sitt eget liv och Varbergs klubb är störst. Därefter kommer Halmstad, Falkenberg och Laholm. Kungsbacka och Hylte är inte representerat.

Varberg, som är störst, är alltid mellan 20 och 35 på sina utflykter. De brukar till och med dela upp sig i en snabbare och en långsammare grupp.

– Jag kör ju inte med Laholm varje vecka men det var någon som sa att 27 som vi är ikväll, så många var det länge sedan vi var, säger Janne.

Vissa av kommunklubbarna ses även en gång i månaden under vintern för att hålla kontakten, men då utan motorcyklarna.

– När vi kör på onsdagarna brukar det vara en tur på ungefär en timme. Ibland åker vi bara till ett fikaställe men ibland gör vi även något företagsbesök. Det är trevligt!

Old Knutters Laholm kör en dagstur till Danmark varje år. Klubbens seniorer Ole Jacobsen och Edvard Jensen brukar arrangera. Klubben har även varit på andra utlandsresor.

Finns det några krav för att få vara med?

– Du behöver inte köra någon särskild motorcykel. Men i stadgarna står det att du ska vara minst 45 år gammal. Sedan är det någon som har dispens, skrattar Janne.

Denne ”någon” är Fredrik Svensson från Veinge. Han har inte åldern inne riktigt än men ”blir ju äldre”, som han själv uttrycker det.

– Jag är undantaget som bekräftar regeln, skrattar Fredrik.

– Farsan är med så jag hängde på honom. Jag tycker att det är trevligt trots att jag är lite yngre än de andra. Det är en anledning att ge sig ut och det är fina rundor, fortsätter han.

Klubben är både för damer och herrar men kvinnorna är i klar minoritet. Laholms har inga. En av de som alltid kör är Pia Bergström från Varberg och hon försöker locka fler.

– Det är synd att vi inte är fler tjejer. Vi är några stycken men jag är ofta ensam. Jag brukar stå på Varbergs torg för att locka fler medlemmar, både tjejer och killar, säger hon.

Jan-Eric Jönsson understryker att säkerheten kommer först när man kör med Old Knutters.

Många kör med reflexvästar på och det ska gå lagom fort.

– Vill man köra snabbt får man göra det på annat håll. När man kör med Old Knutters är det väldigt disciplinerat med en färdledare längst fram. Ingen ska behöva bli av med körkortet.

Som mest har The Old Knutters haft runt 800 medlemmar. Idag ligger medlemsantalet på 350. 80 av dem finns i Laholm. Det finns alltså plats för fler.

– Det är en väldigt trevlig klubb. Har man en motorcykel som står rekommenderar jag att man går med. Att bara ha motorcykeln ståendes får man dåligt samvete av, skrattar Janne.

– Men vi måste visa att vi finns. Det var någon som sa att det fanns en klubb som hette Old Knutters en gång i tiden. Men vi lever i allra högsta grad, avslutar han.