KULTUR 2023-01-10 KL. 06:02

Nytt rekord för Teckningsmuseet

Av Johan W Jönsson

Teckningsmuseet har slagit nytt besöksrekord. Det gamla rekordet rök all världens väg när Lasse Åberg och julkalendrarna tog plats på museet. Att utställningen om kalendrarna skulle bli så populär kom som en överraskning, menar konstnärliga ledaren Frida Talik.

Nytt rekord för Teckningsmuseet
Utställningen med julkalendrar har blivit omåttligt populär och går fortfarande att se på Teckningsmuseet. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Lasse Åbergs utställning ”ART'S FUN – visuella hyss” blev inte helt oväntat den mest besökta i Teckningsmuseets historia. Nu är även hela årets besökarantal räknat och det blev nytt rekord.

Under museets 30:e år var det 33 102 besökare som kom för att avnjuta teckningskonst. Det tidigare rekordet låg på omkring 25 000 besökare.

Utställningen ”Julkalendrar för svensk radio och tv 1958-2021” har blivit omåttligt populär och fortsätter tillsammans med ”Pop Life” att visas fram till den 29 januari.

– Vi misstänkte tidigt att Lasse Åberg skulle slå rekordet för en enskild utställning, men att julkalenderutställningen skulle bli så pass populär var faktiskt en överraskning. Det har varit smockfullt här nästan hela vintern, säger Frida Talik, konstnärlig ledare på Teckningsmuseet. 

LT och HP skrev i vanlig ordning om utställningen först. Men även Rapport, P3, P4, Mix Megapol, och SVT Halland har uppmärksammat kalendrarna.

Nästa utställning, "Björn Berg – livet som tecknare", öppnar den 18 februari.  


Lasse Åbergs utställning i somras blev föga överraskande den mest besökta i Teckningsmuseets historia. Foto: Johan W Jönsson/arkivHenrik Stenberg och Frida Talik visade runt LT och HP på utställningen i november inför öppnandet. Sedan dess har det varit smockfullt med besökare. Kalendrarna har även uppmärksammats i riksmedia. Foto: Johan W Jönsson/arkiv