KULTUR 2023-12-13 KL. 15:00

Nybildad kör startade ny luciatradition

Av Johan W Jönsson

På Kulturskolans Vinterfestival bjuds det på teater, musik, sång och en ny luciatradition. Kulturskolan har startat körverksamhet för både yngre och äldre. Tillsammans spred ett luciatåg ljus och värme på luciadagen.
– Det var lite spänt på det första stället men sedan släppte det, säger lucian Emma Wahlqvist.

Nybildad kör startade ny luciatradition
De äldre deltagarna i luciatåget Alice Bengtsson, Emma Wahlqvist, Lova Nilsson och Adelajda Hajzeri turades om att vara lucia. Här är det Emma som står längst fram i tåget. Foto: Johan W Jönsson

Vernissage, film, dans och julteatern ”Mormor gråter” inledde Vinterfestivalen. Det följdes upp med olika typer av verkstäder för de yngsta barnen som bland annat visade balett.

Under luciadagen skred luciatåget till verket. Två körer med elever från grundskolan inledde i en fullsmockad aula på Campus Laholm där gymnasieeleverna fick njuta av skönsången.

– Vi började med det ställe med mest folk och det var lite spänt. Men det gick bra och sedan släppte det på de andra ställena, säger Emma Wahlqvist.

Luciatåget bjöd på stämningsfulla sånger. Några klassiska och några mer moderna. På Tangon blev det två uppträden innan det hela avslutades för allmänheten på Stadsbiblioteket.

– Man blev lite trött av att sjunga på fyra olika ställen men det var väldigt fint att sjunga för de äldre. Det var många som blev rörda, säger Lova Nilsson som sjöng solo.

Luciatåget spred värme och ljus på Campus Laholm, Tangon och på Stadsbiblioteket i Laholm. Foto: Johan W Jönsson

Luciatåget har övat på Sankta Lucia och de andra sångerna sedan i början av november. De fyra äldre kördeltagarna samsades om att vara lucia på de olika ställena.

– Det är en yngre kör med lågstadie- och mellanstadielever och en äldre med högstadieelever. Vi hade några sjuka idag. Men det gick ju bra ändå, säger läraren Sara Scheen Otnes.

– Än så länge heter körerna ”Kör 1” och ”Kör 2” men det ska vi göra något åt. Vi har bara inte hittat på något namn än. Vi har blivit ett bra gäng. Två små men duktiga körer, fortsätter hon.

Kulturskolans Vinterfestival avslutas med en julkonsert med den nya kören i Ränneslövs kyrka den 14 december. Julstämning utlovas och även ensembler samt soloelever medverkar.

– Tanken är att luciatåget ska bli en årligt återkommande tradition. Det var väldigt fint att få göra det här och vi har antecknat allt som vi kan göra ännu bättre, ler körledare Scheen Otnes.

Luciatåget bjöd både på klassiska sånger och ett par mer moderna. Foto: Johan W Jönsson