KULTUR 2023-12-23 KL. 06:31

Ny jultradition – Kalle får sällskap av Pippi i tv-rutan

Av Martin Wingren

Från och med julafton i år börjar vad som kan bli en ny tv-tradition
– flera av Astrid Lindgrens karaktärer får en egen tv-tid i rutan.

Ny jultradition – Kalle får sällskap av Pippi i tv-rutan
Pippi Långstrump, spelad av Inger Nilsson, dyker upp i tv-rutan på julafton. | Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

I över 60 år har vi i Sverige bänkat oss framför tv:n klockan 15 för att se Kalle Anka och hans vänner. För snart 30 år sedan, 1994, tillkom ytterligare ett program på julafton som för många blivit tradition att titta på – filmen ”Kan du vissla Johanna?”. Nu vill SVT introducera Astrid Lindgren och hennes värld som ny tradition, programmet sänds både kl 9 och 14 på julafton.

– Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer. Vi kan såklart inte bestämma på förhand om det blir en klassiker, det avgör publiken, men det är vad vi hoppas, säger Hanna Stjärne vd på SVT i en kommentar.

Programmet ”Jul med Astrid Lindgren”, som kommer att vara i en timme, fokuserar på den folkkära författarens novell ”Lustig-Gök” från 1949. Göken, som komikern Olof Wretling gör rösten till, kommer att fungera som guide i programmet.

Under timmen blir det arkiv-klipp från klassiker som flera säkerligen känner igen från när de sett tv-serierna om Pippi och ”Vi på Saltkråkan”. I ”Pippis Jul” firar Pippi jul ensam men på julaftonskväll överraskas hon med en julklapp av barnen i byn – som i sin tur från julklappar från Pippi, som hon hängt i träden.

Tittarna får också återse Saltkråkan i vinterskrud där farbror Melker, Malin och barnen kommer till ön för att fira jul.

Men det blir också helt nya inslag, som beskrivs så här av SVT:

”Emil och snöbollskriget”

Emils mamma Alma har bjudit alla i byn på julbord. I väntan på middagen startar Emils barnsliga skollärare ett snöbollskrig med alla gäster. Detta irriterar pappa Anton som vill att julkalaset ska vara en respektabel tillställning. Han springer ut för att få de barnsliga gästerna att sluta, men ingen lyssnar på honom.

”Nils Karlsson-Pyssling”

Bertil är en 7-årig pojke som bor med sina fattiga föräldrar. Varje dag måste de lämna honom ensam för att jobba på fabriken. Men en dag på senhösten när Bertil känner sig särskilt ledsen och ensam, dyker en liten pojke upp under hans säng. Nils Karlsson-Pyssling är magisk och förvandlar Bertil till att bli lika liten som han själv och Bertil har äntligen fått en kompis som han kan skratta och leka med.

”Räven och Tomten”

En hungrig räv jagar mat en kall vinternatt. I utkanten av skogen upptäcker han en liten gård och smyger sig in för att hitta en munsbit. Vad han inte vet är att Tomten vaktar gården och räven åker fast i hönsgården. När Tomten ser hur hungrig och trött han är, bestämmer han sig för att dela sin julgröt med honom, men bara om räven lovar att lämna gårdens djur i fred.

”Kajsa Kavat”

6-åriga Kajsa bor tillsammans med sin mormor i ett litet hus i den fattiga delen av stan. Några dagar före jul bryter mormor benet. Detta är förödande för Kajsa som bestämmer sig för att ta sig an hela uppgiften att förbereda julen hemma och själv ta hand om mormor.