KULTUR 2024-02-01 KL. 12:20

Ny förening tar plats i Gamla krukmakeriet

Av Johan W Jönsson

Den nybildade föreningen Konstkraft Laholm tar över det anrika Gamla krukmakeriet under Elvira Roslund Gustavssons mammaledighet. Det finns planer på flera olika aktiviteter och anmälningarna till workshops har redan börjat trilla in.
– Det känns jätteroligt! Vi vill bidra till konst och kultur i Laholm, säger Sussanne Snoeck.

Ny förening tar plats i Gamla krukmakeriet
Sussanne Snoeck och Helena Hjälmefjord i nybildade föreningen Konstkraft Laholm tar över Gamla krukmakeriet över 2024. Foto: Johan W Jönsson

Tillsammans med sina konstnärskollegor Helena Hjälmefjord och Leja Lindén Jacobsson står hon bakom Konstkraft Laholm som ordnar kurser och workshops i krukmakeriet under 2024.

– Vi har hållit på med konstmånaden i flera år och var här i fjol och frågade Elvira om vi fick ha workshops i krukmakeriet. Det fick vi och det var då fick idén på det här, säger Snoeck.

Tanken är att skapa ett kreativt center både för konstnärer men även för människor som bara vill vara kreativa för en stund som avkoppling. Det blir inte bara lera som konstform.

– Jag ska fokusera på ansikten, porträtt och figurer i keramik. Helena Söderqvist ska hålla på med drejning och Maria Lindström ska ha kurs i att måla på keramik, med flera, säger Snoeck.

Det finns också planer på nybörjarkurser i keramik men även i andra tekniker som akvarell, olja, måleri och foto. På sportlovet och andra lov blir det aktiviteter för barn.

– Konstklubben, där jag är ordförande, konstmånaden, som ligger under konstklubben och Konstkraft Laholm bildar en bra grogrund för kreativitet i Laholm, säger Helena Hjälmefjord.

Kulturarvet i Gamla krukmakeriet är tydligt. Anden efter Jane Wåhlstedt, som var med och startade Laholms konstklubb och jobbade i krukmakeriet, lever på något sätt kvar i lokalerna.

– Det är en plats med ett starkt kulturarv. Fokus ska vara på keramik men det ska även finnas andra metoder här och till sommaren kanske det blir lite grejer ute i trädgården, säger Helena.

Helena Hjälmefjord och Sussanne Snoeck tillsammans med kultur- och folkhälsonämndens ordförande Gudrun Pettersson (C) och kulturchef Annika Kharrazhia. Kommunen är mycket tillfreds med lösningen. Foto: Johan W Jönsson

Krukmakeriet ska göras tillgängligt för såväl medborgare, besökare som turister. Resultatet är inte det viktiga, det är skapandet och processen som är det väsentliga.

– Man mår bra av att skapa. Det viktiga är inte att man kommer härifrån med en vacker skål. Det viktigaste är att man får landa i sitt skapande. Det ska vara prestationslöst, säger Helena.

I höstas gick kommunen ut med att lokalen skulle vara ledig under kommande år. Det har funnits intresse för att bedriva verksamhet i krukmakeriet men inte så omfattande som föreningens.

Annika Kharraziha är kulturchef i Laholms kommun:

– De flesta som hört av sig har bara varit intresserade av någon dag i veckan. Inte av samma helhet som Konstkraft har som ambition. Så vi tycker att det här känns som ett bra samarbete.

Annika gläds extra över att föreningen har planer på att hålla öppet även under delar av sommaren. Det har kommunen inte själva lyckats med under de senaste åren.

Elvira Roslund Gustavsson har varit involverad i processen i att föreningen nu tar över och det finns öppningar för samarbeten i framtiden. Hon beräknas komma tillbaka i januari 2025.

– Vi har mycket idéer och går det bra i år och vi, kommunen och Elvira känner att det passar så kan vi säkert samarbeta och även vara här när Elvira inte är här, säger Sussanne Snoeck.

På Konstkraft Laholms facebooksida finns bland annat sportlovets workshops.

Laholm är känt för sin keramik och Gamla krukmakeriet har varit en kreativ plats sedan 1850-talet. Foto: Johan W Jönsson