Klik venligst
KULTUR 2024-02-03 KL. 07:02

Nu kommer uppföljaren på succéromanen

Av Johan W Jönsson

Johan Olofsson debutroman ”Betraktaren” har benämnts som en succé. Nu kommer den fristående uppföljaren ”Havstorn”. Den är inte lika mörk och beskrivande men lika spännande.
– Det är mer spänning än mörker i den nya boken. Den är lite hemsk men den är inte lika detaljerad, säger författaren.

Nu kommer uppföljaren på succéromanen
Johan Olofsson har nu fått två böcker utgivna på förlag och kan titulera sig författare. Till vardags jobbar han dock med inlöp och logistik. Skriver gör han på kvällar och helger. Foto: Johan W Jönsson

I december 2022 släppte Olofsson ”Betraktaren” på förlaget Lava. Johan tog åtta år på sig från första tanken till boksläpp då. Att få till en andra bok tog inte lika lång tid.

– Nej, det gick lite snabbare denna gången, skrattar Johan.

– När jag skrev min första bok visste jag ingenting om hur det var och tänkte att ”det kan väl inte. vara så svårt”, men det var inte så enkelt som jag trott, fortsätter han.

Författaren hade dock redan börjat på uppföljaren när den första gavs ut. Det fanns nämligen en tydlig cliffhanger i slutet av ”Betraktaren” som Johan tagit tillvara på.

– Jag hade skrivit som att det skulle kunna komma en fortsättning och hade planen ganska klar kring vad det skulle kunna handla om. Jag tyckte att det var så roligt att skriva.

I avtalet stod det att förlaget Lava hade förstatjing på en uppföljare och de var intresserade. När Johan ställde frågan fick han väldigt positiv respons på en gång.

– När jag väl skickade in det slutgiltiga manuset så fick jag snabb återkoppling att de ville skriva ett avtal. De var lite osäkra på den första men här var de på direkt.

Vad har du fått för reaktioner på ”Betraktaren”?

– Förlagets positiva inställning tyder på att den har gått bra men jag vet inte hur bra än. Från läsarna har det varit blandat. Det verkar vara en bok man antingen älskar eller hatar.

Johan Olofsson från Skummeslövsstrand kommer nu med uppföljaren till sin första bok ”Betraktaren”. Spänningsromanen heter ”Havstorn” och ges ut av förlaget Lava. Foto: Johan W Jönsson

Att boken påverkar publiken på något sätt är något som Johan uppskattar. ”Betraktaren” hade mycket tillbakablickar på tragiska barndomar med våld och övergrepp.

– Boken beskriver karaktärernas kamp för att förbättra sig. Historiken finns med för att visa på hur långt ner i skiten de här personerna faktiskt varit som unga, säger Olofsson.

”Havstorn” är en fristående uppföljare. Man behöver alltså inte ha läst den andra boken innan. Det man behöver veta får man veta ändå. De går också att läsa i omvänd ordning.

– Det är mer spänning än mörker i den nya. Den är lite hemsk men den är inte lika detaljerad. Det är mer en katt och råtta-lek mellan huvudkaraktären och det sektaktiga samhället Havstorn.

Bokens huvudpersoner Jasmine och John kämpar för att hitta bevis mot sekten för att få bort den. Samtidigt vill de som driver sekten skydda sina intressen och de gör allt för att göra det.

Har du börjat på en tredje bok?

– Ja, det har jag gjort. Jag var egentligen nöjd med detta nu. Jag hade tänkt sätta ihop en deckare där jag använder de geografiska platserna i närområdet och hittar på resten.

Men så blir det inte. Deckaren får vänta. Detta då Lava öppnade för ytterligare en uppföljare i den serie som Johan börjat på. Det blir alltså en trea, skriven på ungefär samma sätt.

– Jag pratade med min förläggare och hon tyckte att det var en självklarhet efter den positiva respons jag fått på tvåan. Så en ny är påbörjad och manuset ska vara klart i mars-april.

– Nummer tre blir mer som Havstorn – en normal spänningsroman med karaktärernas problem och utmaningar. Inte så mörk och beskrivande som ettan, säger Olofsson.

Johan tycker om att skriva och så länge det går bra kommer han att fortsätta. Tiden hittar han på kvällar då han annars bara skulle slötittat på TV. Han föredrar att vara kreativ istället.

Ger det dig något ekonomiskt?

– Det vet jag inte än. Jag väntar med spänning på vad det givit. Förlaget skriver själva ”fristående uppföljaren på succéromanen…” Sedan vad succé är. Det har jag ingen aning om, ler Johan.

Boken finns att få tag på i näthandeln. Akademibokhandeln i Halmstad sålde ”Betraktaren” och säljer även ”Havstorn”, liksom bokhandeln i Laholm.

Den kommer som ljudbok innan sommaren.

”Havstorn” är inte lika mörk och beskrivande som ”Betraktaren”. Det är mer en vanlig spänningsroman, som författaren beskriver det. Foto: Johan W Jönsson