-
KULTUR 2022-06-10 KL. 13:41

Musikdagar med stor musik i litet format

Av Johan W Jönsson

Musikdagarna är tillbaka utan restriktioner. Nu välkomnas 100 personer per konsert till Skummeslövs kyrka. I år går dagarna under namnet ”Den stora musiken i det lilla formatet”. ”Det är professionella musiker som kommer till vår lilla kyrka”, säger koordinatorn Margareta Jonsson.

Musikdagar med stor musik i litet format
Projektledaren Anneli Segerstedt och koordinatorerna Gunnel Runesson och Margareta Jonsson hälsar välkomna till Skummeslövs musikdagar. Foto: Johan W Jönsson

2020 ställdes Skummeslövs musikdagar in. I fjol var de tillbaka men då fick kyrkan endast ta in 50 personer per konsert. För att kompensera streamades musiken ut digitalt.

– Att ställa in ett år var tråkigt men en gång är ingen gång. Hade vi ställt in även i fjol var vi rädda för att bli bortglömda. Därför är vi tacksamma att vi kunde köra i det formatet, säger Margareta.

Musikdagarna startades av Gustav Natt och Dag år 2015. Under åren har evenemanget växt. Sedan förra året är det kantorn Anneli Segerstedt som är projektledare.

– Det känns helt underbart att få välkomna publiken till kyrkan igen. Efter den här tiden är fantastiskt att bara få höra musikerna stämma sina instrument. Jag får rysningar, säger Anneli.

Skummeslövs kyrka tar egentligen in 160 personer. Men under musikdagarna finns det 100 platser. Begränsningen har inte bara med pandemin att göra.

– Man sitter inte bekvämt med sex personer i varje bänk. Fem är mer lagom. Det blir lite luftigare och inte överfullt, säger koordinator Gunnel Runesson.

Programmet inleds den 3 juli och går i mål söndagen därpå. Först ut är RilkeEnsembeln med Gunnar Eriksson som dirigent. Göteborg Baroque avslutar musikdagarna.

– Det är kammarmusik, körmusik - klassisk musikbas. Dessutom försöker vi knyta an till de kompositörer som jubilerar på något sätt, säger Gunnel Runesson.

– Det är stor och välkänd musik som är känd över hela världen men vi är en liten del i det. En liten kyrka som inte rymmer så många. Så det är inget pompöst, säger Margareta Jonsson.

Göteborg Baroque var nominerade till Grammisgalan i kategorin klassisk musik. RilkeEnsemblen firade 40-årsjubileum i fjol och spelas då och då på Sveriges Radio P2.


En akvarell av Bengt Edenfalk pryder programbladet till Skummeslövs Musikdagar 2022. Koordinatorerna Gunnel Runesson och Margareta Jonsson flankerar projektledaren Anneli Segerstedt. Foto: Johan W Jönsson


– Det är det lilla formatet i det mysiga, andliga vardagsrummet som kyrkan erbjuder. Vi behöver inte växa mer - detta är good enough, säger Gunnel Runesson.

Violinisten Charlotta Grahn Wetter kommer tillbaka till musikdagarna. Hon är till vardags med i Göteborgs symfonikorkester.

– Det är professionella musiker ut i fingerspetsarna. Det är verkligen inga amatörer som kommer hit, säger Margareta Jonsson.

Under avslutningsdagen deltar Musikdagarnas grundare Gustav Natt och Dag på sång tillsammans med sin bror Samuel Eriksson på piano i samband med samma dags mässa.

Programbladet pryds av en akvarell av konstnären Bengt Edenfalk (1924-2016). Målningen är just från Skummeslöv. Akvarellen köptes in och kommer att hänga i församlingshemmet.

Bengts fru Susanne (Gerstenberg) har plockat ihop ytterligare tavlor. Det kommer att vara en utställning i annexet till kyrkan. Det går att köpa akvareller. Pengarna går till ACT.

– ACT står för Action by churches together. Det kommer vara öppet före konserten, under pausen då vi även som vanligt serverar juice och en stund efter, säger Gunnel Runesson.

Gratisbiljetterna släpps på Laholms Bokhandel den 27 juni. Vill man ha biljetter till någon eller några konserter gäller det att skynda sig på. De brukar nämligen ta slut.

– Människor är så glada och tacksamma. Det finns ett uppdämt behov av att både träffas och att få njuta av musik, avslutar Margareta Jonsson.


Skummeslövs kyrka är platsen för konserterna under musikdagarna. Foto: Rickard GustafssonFakta:

Program Skummeslövs musikdagar 2022

Söndag 3/7 klockan 19:00 Det stora enklas dag
RikeEnsemblen, Gunnar Eriksson - dirigent

Tisdag 5/7 klockan 19:00 Göteborg genom tonen g
Charlotta Grahn Wetter - violin, Daniel Hormazábal - piano och Johan Stern - cello

Torsdag 7/7 klockan 19:00 Människan i landskapet
Johan Stern - cello och Magnus Ricklund - piano

Söndag 10/7 klockan 09:30 Mässa
Gustav Natt och Dag - sång och Samuel Eriksson - ackompanjemang

Söndag 10/7 klockan 18:00 Bist du bei Mir
Göteborg Baroque: Magnus Kjellsson - orgel, Amanda Flodin - sång, Fredrik From - violin och Anders Ericsson - luta