Av Johan W Jönsson
Catharina Sanjay har tidigare givit ut diktsamlingar och faktaboken ”Penseldrag” om Kirke Ralph. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med ”Dagens onda gärning”. Berättelsen handlar om snälla och väluppfostrade Molly, som upptäcker att hon måste träna på att inte vara för snäll.
– Nu när denna är klar blir jag taggad och motiverad att göra fler barnböcker, ler författaren.
Att vara snäll och duktig är väl bra men det kan också bli lite besvärligt om man inte lär sig att sätta gränser. Och hur lätt är det att sätta gränser när man inte är van vid det?
– Det här upplägget till bok finns inte i det skolbibliotek som jag jobbar. Idén fick jag för ett bra tag sedan. Jag pratade med några elever och så kom uttrycket ”dagens onda gärning” upp.
Då började Catharina fundera på vad en bok om det skulle kunna tänkas handla om. Sedan tog det som vanligt lite tid att förverkliga idén, då det bara är en av många som ploppar upp.
– Det är svårt att genomföra alla idéer jag har. Dels handlar det om lite knepig självdisciplin från min sida och dels om livet, med allt vad det innebär, skrattar Catharina.
Är boken på något sätt självbiografisk?
– Nej, det kan jag absolut inte hävda. Jag är alldeles för snäll och duktig för att göra de grejer som huvudpersonen i boken gör, skrattar Catharina.
Men hon är ju i grunden snäll.
– Hon är jättesnäll, väluppfostrad och omtänksam. Det är superbra och jag är inte emot det. Det formar bra samhällen. Men hon märker också att det finns en nackdel.
– Är man för snäll och för generös så får man inte behålla någonting själv och riskerar bli lite utnyttjad. Där kommer kanske det självbiografiska in. Jag har haft svårt att sätta gränser.
Catharina berättar att hon var van att alltid säga ja och att alltid vara behjälplig. Så när hon väl skulle säga nej blev det väldigt jobbigt. Det har inspirerat till boken.
– Det känns fel för Molly att säga nej. Då måste hon träna på att bli bekväm med att saker känns fel och på att göra elaka saker. Hon tränar på att göra elaka saker för att vänja sig.
Molly bestämmer sig för att göra fem busiga grejer och i sin anteckningsbok noterar hon plus och minus. Vad som gick bra och vad som gick dåligt med elakheterna.
Kulturarbetaren och skolbibliotekarien Caharina Sanjay är nu taggad på att skriva fler barnböcker. Foto: Henrik Svensson
– Att skriva en barnbok var helt nytt för mig. Det var himla roligt. Jag har många idéer som jag vill göra. Det är svårt att tratta ner dem, säger Catharina och fortsätter:
– Det kändes klokt att prioritera en bokidé som riktade sig till en välbekant målgrupp för mig och där det inte skulle bli en så lång berättelse.
Catharina Sanjay är 80 procent skolbibliotikarie. Tillsammans med maken Daniel driver hon olika projekt, främst inom konst och kultur. De har bland annat ett bokförlag och arrangerar konst- och stadsvandringar.
Kan det bli fler barnböcker framåt?
– Några kompisars barn testläste boken och ville ha en del två och tre också. Vilket så klart var ett fantastiskt betyg. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det.
– Men jag gjorde boken ”avslutande” och vet inte hur det skulle kunna fortsätta. Jag får grunna på det. Det kan bli helt andra barnböcker också. Idéer saknas som sagt inte, ler Sanjay.
Boken ges ut av det egna förlaget Tekannan Förlag och den finns i näthandeln och kommer även att finnas i några fysiska bokhandlar. För illustrationerna i boken står Elin Zryd.
I samband med bokprojektet startade Catharina ett samarbete med estetiska programmet – bild och form årskurs 2 på Sturegymnasiet, Halmstad. Efter en tävling föll valet på Zryd.
– Även testläsarna fick titta på de inkomna förslagen och tycka till om vilken stil som passade bäst till berättelsen. Vi var alla överens om Elin, avslutar Catharina Sanjay.
10% av bokens försäljning gå till Barnavdelningen och Lekterapin på Halmstad sjukhus. Sanjays har genom åren delat ut julklappar på avdelningen genom insamlingsprojektet Decembergåvan.
För illustrationerna i boken står Elin Zryd. "Dagens onda gärning finns såväl i e-handeln som i fysiska bokhandlar.