KULTUR 2022-12-25 KL. 07:02

Möller prisas för sitt filmskapande

Av Johan W Jönsson

Thomas Möller är årets kulturpristagare i Laholms kommun. Han prisas för sitt filmskapande. Han har på senare år bland annat gjort en film om Börje Jacobsson och snart är den om Jane Wåhlstedt klar. ”Jag blev väldigt glad när de hörde av sig och berättade att de valt mig”, säger Thomas.

Möller prisas för sitt filmskapande
Thomas får kulturpriset för sin samlade filmgärning. Han har gjort flertalet egna filmer. Han var dessutom med och startade såväl filmdagarna i Laholm som filmklubben ”Biologerna”. Foto: Johan W Jönsson

Han är knärbon som flyttade till Laholm och som nu bor i Ahla. Thomas bodde faktiskt granne med Börje Jacobsson fram till hans bortgång förra året.

När Börje blev årets kulturstipendiat 2020 var det Thomas som vi på LT skulle höras av oss till, och det var han som förmedlade kontakten med Börje.

– Börje hörde väldigt dåligt de sista åren och vi fick en nära relation efter att hans hustru gick bort. Så det föll sig ganska naturligt att hjälpa till, säger Thomas.

Filmen om Börje heter ”Börje Jacobsson. Mästerdrejare och keramiker”. Den gjordes 2019 och hade premiär under pandemiåret 2020.

Det är dock långt ifrån den enda film som Thomas gjort om laholmare. Tillsammans med Roland Andréasson har Möller genom åren gjort 14 filmer om gamla laholmare.

– 1988 startade vi mediaverkstaden i Veinge, så småningom flyttade den till tingshuset, och det var genom den som jag och Roland gjorde de här filmerna.

Thomas har alltid varit intresserad av film och i sitt yrke som fritidsledare tog han in video i jobbet. Så småningom utbildade han sig till filmlärare på dramatiska institutet i Stockholm.

– Det var en otrolig utbildning och jag fick vänner för livet. Vi var några som startade ett band ihop och vi träffas fortfarande och spelar, säger Thomas.

Han prisas för sin allmänna filmgärning. Han har ägnat sig åt film på heltid sedan 1986-1987. Fram till pensionen jobbade Thomas som filmutbildare på Katrinebergs folkhögskola.

Medielandskapet har förändrats väldigt mycket under åren som Thomas hållit på med film. Idag har man allt med sig i mobiltelefonen.

– För att filma bra för 35 år sedan fick man ge 350 000 kronor för en kamera. Som ändå var medioker. Så det har förändrats något enormt.


Thomas Möllers senaste film handlar om Jane Wåhlstedt. Han har själv några objekt med laholmskonstären i sitt hem. Foto: Johan W Jönsson


Thomas vet inte riktigt var hans kulturella intresse kommer ifrån. Men hans mamma, som var damfrisörska, var den som såg till att det fanns ett piano i hemmet.

– Hon fixade också en gitarr till mig när jag jag fyllde 13. Musiken har alltid funnits med. Sedan har jag alltid varit intresserad av foto och bild ända sedan jag var liten. Sedan blev det film.

En av de mest kända eleverna Thomas haft är Mats Holmgren (åren 1992-1993). Han är colorist och har belönats med en guldbagge för sina insatser.

– Det är inte så många som vet vem Mats är men alla i branschen vet. Där är han en elefant. Jag har många gamla elever som jobbar i filmbranschen idag, säger Möller.

Hur kändes det när du fick reda på att du tilldelats kulturpriset?


– Det kändes jätteroligt. Det är naturligtvis ett bevis på uppskattning för det man gör. Många gånger när man jobbar med sådant här jobbar man mycket i tysthet.

Vad är grejen med film?

– Spelfilmen innehåller konstens alla element. Det är snickeri och målning, det är musik och det är manusarbete och text samt bild. Det är nog det som jag tycker är grejen.

I kulturpriset ingår en prissumma på 25 000 kronor. Thomas vet vad han ska göra med pengarna. ”Det blir en grundplåt till en resa”, berättar han.

Filmen om Jane Wåhlstedt ska vara klar nu vid jul. Den har premiär vid de svenska filmdagarna i Laholm den 13 mars 2023.

– Jag tycker att det ska skrivas en bok om Jane och hennes konstnärsskap. Jag hade etablerat kontakterna genom filmen om Börje och tyckte att det var synd att inte utnyttja dem.

Vad blir nästa projekt?


– Att klä om uthuset, skrattar Thomas samtidigt som han berättar att han inte tar sig an projekt hemma samtidigt som han gör film.

– Jag ska väl vila lite från film. Men jag har tankar. Jag tycker att ett antal lokala konstnärer skulle få chansen att presentera sig på film och på så vis förevigas för eftervärlden, avslutar Möller.


Film och musik - det är grejen för Thomas. Han har varit med i flera olika band under årens lopp och spelar fortfarande gitarr i band. Foto: Johan W Jönsson


Fakta:

Lite om Thomas Möller

Från: Knäred
Bor: Ahla
Familj: frun Elisabeth Johnsson, tre barn och fem barnbarn
Ålder: 70 år
Gör: pensionär, tidigare filmutbildare
Intressen: film (favoritfilmen är ”Nashville” från 1975), musik, läsa böcker
Aktuell: Laholms kommuns kulturpristagare 2022

Motivering:

Laholms kommuns kulturpris 2022 tilldelas filmaren Thomas Möller
som genom gediget researcharbete
i finstämda personporträtt
dokumenterat en viktig del av Laholms
kulturarv och moderna industrihistoria –
krukmakerinäringen.