Klik venligst
KULTUR 2023-07-26 KL. 09:13

Marit Bergman och en pianist som vet vad hon menar bara hon andas

Av Claes Kanold

Efter sju års uppehåll släppte singer/songwritern Marit Bergman i våras albumet ”Här kommer vargen”. Just nu är hon ute på sommarturné och stannar till i Våxtorp och Vallåsens Värdshus den 2 augusti. Inför konserten laddar hon upp i en hyrd stuga i Varberg. Det är där tidningen får tag i henne för en pratstund.

Marit Bergman och en pianist som vet vad hon menar bara hon andas

Så här presenterar hon sig själv:

– Jag är artist, vare sig jag vill eller inte, höll jag på att säga. Jag har hållit på med musik i hela mitt liv på olika sätt och har kunnat livnära mig på det sedan jag var 27. Visst har det funnits stunder när jag frågat mig varför jag gör det jag gör. Men precis då dyker det upp något härligt, en jättebra konsert, jag har skrivit en bra låt, eller något annatsom påminner mig om att det är här det lyxigaste man kan hålla på med. Ibland kan jag vara avundsjuk på kompisar som har riktiga jobb, där de gör ungefär samma sak och träffar samma människor hela tiden. Mitt jobb är ganska rörigt, men så fort jag tänker att jag borde ägna mig åt något annat skulle det kännas otroligt sorgligt.

Under turnén har du en akustisk sättning – berätta vad vi har att se fram emot!

– I Våxtorp har jag med mig Andreas Kullberg på piano och jag spelar gitarr. Andreas har jag jobbat mycket med. Bland annat har vi skrivit en teaterföreställning ihop. Vi känner varandra utan och innan. Han vet vad jag menar bara jag andas.

Har du varit här i faggorna tidigare och vad tycker en stockholmsboende dalkulla om södra Halland i så fall?

– Inte precis i Våxtorp, men jag älskar Halland. Det började med att vi spelade in en musikvideo här för massa år sedan, i närheten av Falkenberg. Nu är det är min framtidsdröm att jag på något sätt delvis ska bosätta mig här.

Du skriver både text och musik själv, vad vill du uttrycka i ditt konstnärskap?

– Det är alltid svårt att säga och det är ju anledningen till att man gör just låtar med text och musik ihop, för då tycker jag att man kan förmedla sådant man inte kan bara genom att använda ord. Det är något som händer i kombination med musiken som gör att man når längre. I framför allt de senaste två albumen har det handlat ganska mycket om världen och livet genom det lilla livets perspektiv. Om det jag har omkring mig, om barnen och framtiden och oron.

Vilken av alla dina låtar ska man lyssna på för att komma närmast dig?

– Där jag står nu skulle jag säga finns det en låt på nya albumet som heter ”Plötsligt och långsamt”. Den sammanfattar rätt mycket.

Förutom mamma och musikant beskrivs du ibland som klimataktivist?

– Ja, det man säga att jag är, men jag önskar att jag vore det lite mer. Jag försöker prata om det när jag kan och rätt många låtar på den nya skivan handlar om det.

Du har ännu fler strängar på din lyra!

– Visserligen har jag skrivit lite filmmusik, men skulle hellre kalla mig teatermusik-kompositör. Hittills har jag skapat musik till fem föreställningar, där musiken haft väldigt olika roll. Jag älskar att vara artist och hålla på att grotta i mitt eget, men det är fantastiskt att ha teatermusiken att varva med. Dels för att det är ett kollektivt arbete, där jag bara är en kugge i ett stort maskineri, dels för att det är så himla häftigt att se vad som händer när musiken, ordet och andra konstformer möts. Var och en för sig betyder de en sak, tillsammans hittar vi en annan betydelse som inte fanns där innan. Det är magiskt.

I höst medverkar du i TV 4-succén ”Så mycket bättre”. Hur reagerade du när du blev tillfrågad och vad fick dig att acceptera?

– Det har varit en pågående följetong mellan mig och Så mycket bättre-redaktionen. Inte förrän nu har det passat. Inspelningen var helt underbar. Fyra dagars betald Spa-verksamhet inklusive fantastisk musik och folk som klädde sig till fest två gånger om dagen.

Till sist några ord om själva turnén:

– Jag kan inte tänka mig många bättre saker att göra av min lilla stund på jorden än att åka runt med vänner och få spela mina sånger, jag blir bara mer och mer tacksam över att få dela mina känslor och toner med publiken. Låtar från hela min karriär kommer att finnas med, med ett visst fokus på de senaste verken. Och har man tur får man ta del av något alldeles nypåhittat.

Om Marit:

Född 1975 i Rättvik.

Bor i Bredäng i sydvästra Stockholm. Har två barn och en särbo.

Började karriären som sångerska i punkbandet Candysuck på 90-talet. Solodebuterade 2002 med albumet ”3.00 A.M. serenades”. Förra skivan ”Molnfabriken” kom 2016 och var hennes första på svenska. Har vunnit Grammis och P3 Guld och var initiativtagare till Popkollo.

Tävlade tillsammans med journalisten Karin Bojs i den senaste säsongen av ”På spåret”: ”Jag kände ingen som helst nervositet. Jag tänkte att jag har noll fallhöjd och att ingen väntar sig någonting. Men efter matcherna märkte jag att jag blev enormt störd av att ha missat vissa frågor.”