Klik venligst
KULTUR 2023-03-10 KL. 17:49

Mäktig autografsamling visas på rådhuset i Laholm

Av Johan W Jönsson

En ”once in a lifetime”-möjlighet beskriver Föreningen Gamla Laholms ordförande Christer Jonsson det som att få se den utställning som just nu visas på rådhuset i Laholm. Mångårige autografjägaren Åke Sintring ställer ut godbitar ur sin gedigna samling.
– Det är nu eller aldrig. Ingen kommer se det igen igen. Efter detta är det slut, säger Jonsson.

Mäktig autografsamling visas på rådhuset i Laholm
Åke Sintring ställer ut på rådhuset i Laholm. Autograferna är i centrum men det går också att lyssna på hans intervju med Muhammad Ali från 1972. Boxing News plockade upp det inspelade samtalet 2020 och skrev åtta sidor. Foto: Johan W Jönsson

Sintring har hunnit bli 81 år gammal. I nästan 70 års tid har han jagat autografer. Nu känner han sig dock färdig och utställningen blir ett slags avslut på ett livslångt intresse.

1953 började Åke samla. Tre år senare hade han 1 200 autografer. Sedan dess har han tappat räkningen. Han vill inte ens dra till med en siffra på måfå. Det är omöjligt menar den gamle läraren.

– Att göra ett urval till den här utställningen var nästan lika omöjligt. Men jag har ändå lyckats få ihop det ganska bra med olika teman, tycker jag, säger Åke och visar runt.

Åke berättar att det vanliga är att man radar upp olika autografer. Men Åke har gjort olika teman. Ett är ”dåliga japanska pennor”, där autograferna flutit ut.

– Kulspetspennorna var jättedåliga på den tiden. Det var Japans första produkt till väst. Men bläcket bara flöt iväg, säger Åke och visar exempel.

Andra exempel på teman är astronauter, idrottare, musiker, politiska ledare och ”Autografen jag aldrig fick”. Åke har aldrig kommit över att han inte fick Winston Churchills autograf.

– Jag gjorde ett försök. Cyklar 350 mil gör man inte mer än en gång. Han var inte hemma på sitt slott. När han väl kom hem på kvällen så stöddes den då gamle Churchill av två man.

Det ställde sig en motorcykelburen polis i vägen och motade bort Åke. Då hade han legat i ett dike hela dagen och väntat på den legendariske premiärministern och författaren.

– Jag hade skickat brev till hans hustru men hon svarade att hon inte kunde hjälpa mig för då skulle hon hjälpa alla. 350 mil, utan växlar, förgäves.

– Hade jag ropat att jag cyklat från Sverige så hade han nog skrivit men jag var för blyg och tafatt för det. Idag bryr jag mig inte lika mycket längre.


Åke Sintring framför autograferna från sångarna Kristina Nilsson och Jussi Björling. I glasmontern skymtar Manchester United-spelaren Duncan Edwards signerade namn. Foto: Johan W Jönsson


Ett annat tema är ”fejk”. Där finns bland annat Elvis Presleys fingerade autograf med. Åke var övertygad om att den var äkta och köpte den dyrt på Kuba.

– Jag vill inte avslöja för hur mycket. Det är preskriberat. Det är någon i Elvis entourage som skrivit. Inte han själv. Det har både Graceland och Stockholms auktionsverk konstaterat.

Alla autografer kompletteras med tidningsartiklar, brev, kuvert, foton och olika former av souvenirer. Man kommer dessutom kunna lyssna på en ljudinspelning med ”The greatest”.

Åke träffade Muhammad Ali inte bara en gång, utan två. När de båda träffades i Tokyo 1972 spelade han in sin intervju med boxaren. Delar av samtalet går att lyssna på vid utställningen.

– Laholms Tidning publicerade som enda svenska tidning min intervju med Muhammad Ali 1973. 2020 hörde jag av mig till Boxing News som gjorde åtta sidor av min inspelning.

Åke har autografer från alla tungviktsmästare i boxning från 1893 fram till 1980-talet. Med ett par undantag. Han är en av Sveriges främsta kännare av den färgstarka sporten.

Förutom alla boxare med Ali i spetsen har Åke också värdefulla autografer från Manchester United-spelaren Duncan Edwards och sångarna Jussi Björling samt Kristina Nilsson.

Vad händer med autograferna efter detta?


– Jag vet inte. Stockholms auktionsverk föreslår att jag väljer ut autografer som de säljer en och en. Ingen har råd att köpa hela samlingen. Jo, någon av Sveriges 500 miljardärer.

Kommer du klara att göra dig av med dem?


– Nej, jag vet inte hur. Jag är för fäst vid dem. Men jag har tappat lusten på grund av allt fejk och alla kråkbon till autografer. Det är inte roligt längre, avslutar Åke Sintring.

Utställningen är öppen mellan den 11 mars och den 15 april.


Kan Åke försäkra att Muhamed Alis autograf är så tidigt som från 1965 är den värd mycket, menar han. Ali tittade länge på tidningsomslaget innan han signerade, minns Åke. Foto: Johan W Jönsson