Klik venligst
KULTUR 2023-08-17 KL. 15:02

Maggan prisas för sin mångåriga kulturella gärning

Av Johan W Jönsson

Maggan Ek i Ysby prisas för sin mångåriga kulturella gärning i Halland. Hon tilldelas Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne. Prissumman är på 50 000 kronor.
– Det känns underbart att bli bekräftad på detta sätt. Det ger kraft till att göra mer och det ska jag, säger pristagaren.

Maggan prisas för sin mångåriga kulturella gärning
Maggan Ek (till höger) får Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne. Här poserar hon tillsammans med landshövding Brittis Benzler. Foto: Niklas Glans

Pristagarna offentliggjordes vid en pressträff på slottet i Halmstad där ledamöter från akademin, sponsorer och landshövding Brittis Benzler närvarade.

Stellan Sturesson, laholmare och tidigare mångårig medarbetare på Laholms Tidning, presenterade, som ledamot i Hallands Akademi, Maggan Ek som pristagare.

Det går inte annat att säga än att hon är en synnerligen värdig sådan. Hennes arbete inom kulturen går att härleda ända från 1979, det år då Maggan fyllde 20 år.

Hon har grundat det estetiska programmet på Sturegymnasiet och Dramalogen i Halmstad. Hon har varit heltidsanställd regissör och pedagog vid teatern i Folkets Park i Halmstad.

Sedan 1985 har Maggan målat och ställt ut regelbundet. Sedan ett antal år tillbaka driver hon Allkonstverket AB i Ysby tillsammans med sin man Peter Bengtsson.

– Jag har varit aktiv i närmare 45 år och har varit pedagog, regissör, manusförfattare, bildkonstnär och så vidare. Det är en väldigt mångskiftande kulturell gärning kan man säga, ler Maggan.

– Jag får väl det här priset för att jag på något sätt varit viktig kulturellt för Halland. Jag har genomfört saker som kommit de som bor här till gagn och det har givit genklang.

Maggan har jobbat mestadels i Halmstad och Halland men även såväl nationellt som internationellt. En motivering får hon dock först vid den formella prisutdelningen den 26 augusti.

Vad ska du göra för prissumman?

– Så mycket olika aktiviteter som jag håller på med så finns det alltid pengar att lägga både på det ena och det andra. Det går helt i kulturens tecken. Så det är ingen fara med det!, skrattar Maggan.

Just nu är Maggan inne i en period där hon målar mycket. Den senaste större grejen hon gjorde är uppsättningen av Sixten och Elvira i ett cirkustält förra sommaren.

– Men jag håller på med smågrejer hela tiden. Tillexempel radio för äldre människor ihop med Peter (Bengtsson), som också kan räknas in som en kulturell gärning. Det pågår hela tiden.

Just nu målar Maggan Ek mycket. Här på utställning på Hishults konstall i fjol. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Hon är också vigselförrättare och ser fram emot vigslar framåt. Hon funderar även på vad hon ska göra sommaren 2024. Kanske kan cirkustältet komma till användning igen.

– Vi har ett tält och många fina aktörer i och omkring Halland som jag vill ha i arbete samtidigt som jag vill förgylla tillvaron för de som bor i den här delen av landet. Det tänker jag mycket på!

Det blir alltså en ny pjäs nästa sommar?

– Det lär det bli. Vi har pustat ut lite nu. Man har ju ett privat liv också med hus och trädgård som vi har öppet för allmänheten ibland. Det fungerar inte när man är borta hela sommaren.

Vad betyder priset för dig?

– Det är en uppmuntran och en bekräftelse som gör att man får mer kraft att göra ytterligare saker och det kommer jag att göra, säger Maggan.

Vad är din drivkraft?

– Folkbildning via kultur. Kultur är det enda språk som finns kvar när det kärvar politiskt. Genom kultur kan man kommunicera utan att kunna alla språk. Kultur bygger broar mellan folk.

Hallands Akademi delar varje år ut priser till personer som gjort insatser i eller för Halland inom bland annat näringsliv, kultur, samhällsengagemang, forskning och utveckling.

Det är fyra priser: Hallands Akademis Bertebo-pris, Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne, Hallands Akademis Pris till Olof von Dalins minne och Hallands Stora Akademipris.

Sjuksköterskan Katrin Kisswani från Halmstad tilldelas det stora akademipriset på 100 000 kronor för sitt engagemang inom ”Svenska läkare utan gränser”.

Bertebo-priset på 50 000 kronor får lantbrukaren Lars Paulsson. Han prisas för sitt arbete för miljön på sin gård, Kvarngården Hässlås Långås.

Priset till Olof von Dalins minne på 50 000 kronor går till falkenbergaren och filmarbetaren Fredrik Wenzel. Han har bland annat skrivit manus till filmen ”Farväl Falkenberg”.

Pristagarna Fredrik Wenzel, Lars Paulsson, Katrin Kisswani och Margareta ”Maggan” Ek flankerar landshövding Brittis Benzler. Foto: Niklas Glans

Fakta:

"Hallands Akademi bildades den 23 november 1998 med syftet att "sprida

glans och ljus över den halländska vitterheten, främja halländsk

identitet och sammanhållning samt understödja forskning och

utveckling i Halland.”