KULTUR 2023-04-11 KL. 09:16

Lustigt sammanträffande när debutroman lästes in

Av Johan W Jönsson

Marika Berndtson från Veinge har fått en roman publicerad och inspelad till ljudbok. Boken är av en tillfällighet inläst av Karin Skog från Veinge. De båda var ovetande om varandra innan det stod klart att Karin tilldelats uppdraget. Att hon är gift med Marikas gamla musiklärare kryddar historien ytterligare.
– Jag trodde att de hade parat ihop oss. Men så var det inte, skrattar Karin.
– Världen är bra liten ibland, konstaterar Marika.

Lustigt sammanträffande när debutroman lästes in
Marika Berndtson har skrivit romanen ”Coronadejting” som är ute som ljudbok. Hon skriver om självupplevda händelser men hon skruvar till det. Boken är inte självbiografisk. Bilden är tagen vid Marikas gamla skola Veingeskolan. Foto: Johan W Jönsson

Marika bor nu i Göteborg. Hon är dock uppväxt i Vessinge utanför Veinge. Hon gick i Veingeskolan och där hade hon Håkan Skog som musiklärare.

Håkan jobbar kvar och på skolan arbetar sedan flera år även hans hustru Karin som textilslöjdslärare. På sin lediga tid läser hon då och då in ljudböcker.

– När jag fick frågan om att läsa in Marikas bok sökte jag efter henne på Facebook. Då såg jag att hon kom från Veinge och var vän med min man, skrattar Karin.

Marika gick en skrivarkurs på Folkhögskola på Gotland för drygt tio år sedan. Hon är tidigare publicerad i en antologi. Men ”Coronadejting” är hennes debutroman.

Marika är utbildad babysimsinstruktör och Peer Support. Det sistnämnda innebär att man kan arbeta som stödperson inom verksamheter som erbjuder vård, stöd eller rehabilitering.

– För att kunna utbilda sig till Peer Support ska man ha egen erfarenhet av psykisk ohälsa och jag har en sjukdomshistorik bakom mig, säger Marika.

– Jag har nästan alltid skrivit och har alltid tyckt om att skriva. När jag mådde dåligt skrev jag i terapeutiskt syfte. Jag började dokumentera tankar och känslor.

Vibery Audiobooks heter förlaget som givit ut Marikas bok. Hon hade skickat manuset till ”Coronadejting” till ett annat förlag som tipsade Vibery.

– De headhuntade mig kan man säga. Jag skickade manuset till dem, de läste och sedan skrev vi kontrakt. Efter det hörde jag inget innan Karin hörde av sig, berättar Marika.


”Det kändes personligt att läsa in den här boken i och med att Marika haft min man som lärare och att hon är en gammal veingeelev, säger Karin Skog (till vänster) som läst in ”Coronadejting” som ljudbok. Foto: Johan W Jönsson


Karin har läst in ett antal böcker för Almryd musikproduktion sedan tidigare och när hon blev nyfiken på Marika och sökte efter henne på Facebook kom de båda i kontakt.

– Karin sa; vi har gemensamma vänner och jag tror att jag ska läsa in din bok. Hon trodde att de parat ihop oss. Men så var det inte. Då kändes världen bra liten, skrattar Marika.

Karin började läsa in reklamjinglar för Almryd musikproduktion för många år sedan. Stefan Almryd och Karin kom i kontakt med varandra genom hennes man Håkan.

– Jag sa till Håkan att jag skulle så gärna vilja läsa in böcker. Så jag har läst in sex stycken sedan tidigare. Men jag har inte gjort det på ett tag då jag haft så mycket annat, säger Karin.

Karin pratar behaglig uppländska. Hon älskade att läsa högt för sina barn när de var små. Hon lyssnar mycket på ljudböcker och funderar då över hur hon själv hade läst in just den boken.

– Stefan (Almryd) hörde av sig och frågade om jag ville läsa in ”Coronadejting” och skickade över manuset. Jag läste och tyckte jättemycket om det, säger Karin.

”Coronadejting” handlar om Ylva som lever ensam i Göteborg under pandemin. Titeln avslöjar ganska mycket av bokens handling. Det är en feelgood- och realityroman.

– Jag var själv i samma situation och tänkte vad är det här för röra. Jag gjorde som när jag mådde dåligt och började dokumentera. Sedan skruvade jag till det ytterligare, säger Marika.

Det går sådär för Ylva i hennes dejtande. Boken kan beskrivas som en ”Bridget Jones dagbok”, om Bridget haft Tinder under en pandemi.

– Alla vill inte samma sak, man klickar inte med alla, vissa är inte bra personer och ibland är man inte en bra person tillbaka, säger Marika.

– En ung kvinnas längtan efter kärleken och efter att hitta den rätta. Hon vill komma ur ensamheten under den här galna perioden mitt i pandemin, säger Karin.

Hon hade kunnat tänka sig att jobba på deltid som inläsare. Idag är det mer en hobby som hon får en liten slant för. Marika har redan ett embryo till en ny roman. Om det blir något är dock oklart.

– Jag är uppväxt på landet, flydde därifrån och har bott i större och större städer. Men nu är jag lite på väg tillbaka. En resa från landet och tillbaka, utan att stjäla Tolkiens titel, ler Marika.

”Coronadejting” går att hitta på de flesta ställen där det går att köpa ljudböcker.


”Det kändes personligt att läsa in den här boken i och med att Marika är en gammal veingeelev. Att min dotter heter Ylva precis som huvudkaraktären i boken är extra kul”, säger Karin Skog (till vänster) som läst in boken. Foto: Johan W Jönsson