KULTUR 2023-03-25 KL. 08:02

LT blir fasadprydnad i huvudstaden

Av Joakim Ormsmarck

Sedan länge är vi vana vid att den lokala gratistidningen dimper ned i brevlådan där hemma, med nyheter och reportage från ditt närområde. Nu kommer tidningen dessutom att dyka upp på fasaden på ett bostadshus, som konst.

LT blir fasadprydnad i huvudstaden
Mia Rådelöv är projektchef på Stena Bygg som just nu uppför en fastighet med en fasad klädd med tidningsplåtar från bland annat Laholms Tidning. Foto: Jannik Hansen

Det är i ett nytt bostadsområde i Stockholm som Laholms Tidning kommer att få ett nytt användningsområde. Fasaden på ett av bostadshusen kommer nämligen att delvis täckas med fysiska tidningsplåtar.

Så kallade offsetplåtar som använts vid tryck av utgåvor av den papperstidning som utkommit de senaste dryga 90 åren.
– Det var arkitekten som drev igenom, tillsammans med oss, en idé om att återbruka material, i det här fallet plåt. I det mesta av bostadsbyggande i dag finns tankar på miljön och eftersom bostadsproduktion har en stor andel av koldioxidutsläpp så miljöcertifierar vi alla våra bostäder, säger projektchef Mia Rådelöv på Stena Bygg.

Området, kallat Vega och som ligger i Haninge, håller på att växa fram med nya bostäder, restauranger och skolor. Stena Fastigheter är en av aktörerna i området och har ett stort bestånd.

Till ett av bostadsrättshusen, där 61 lägenheter håller på att byggas med planerad inflyttning under våren, kommer de boende att kunna få en glimt av tidningsvärlden när de kommer hem.
– Det skapar ett unikt mönster och kommer se väldigt häftigt ut, det blir en industriell känsla, säger Mia Rådelöv.


Nu förevigas Laholms Tidning på en husfasad i huvudstaden. Foto Jannik Hansen


Hon berättar att det är av estetiska skäl som man valt tidningsplåtar, som kommer att täcka 500 kvadratmeter och fästas utanpå annan plåt.
– Att det är som text kommer mjuka upp väggen lite. Sedan om man står precis intill väggen så kommer man att kunna läsa vad det står i artiklarna och därför har det varit viktigt att välja en tidning som vi vet inte publicerar vad som helst, säger Mia Rådelöv.

Tidningarna som valts ut till projektet är förutom Laholms Tidning även Smålänningen XTRA, Lokaltidningen i Skåne samt Lokaltidningen Växjö.

LT:s chefredaktör ser fram emot att tidningarna kommer att pryda en husfasad.
– Detta är ett riktigt roligt projekt som kombinerar något så klassiskt som den tryckta tidningen med högteknologisk byggnadsteknik och spännande arkitektur, säger Joakim S Ormsmarck och fortsätter:
– Sedan blir fasaden samtidigt en form av tidsdokument över den tid när fastigheten byggdes, lite som de tidningar vi idag kan hitta bakom tapeter eller i golv när vi renoverar gamla hus. Fast här hamnar journalistiken i blickfånget direkt och får åldras med huset. Att det sedan enbart är gratistidningar som gestaltas är en stark demokratisk symbolik – vi når alla i samhället.


Till våren är det inflyttning i ett bostadsrättshus med 61 lägenheter. Fasadplåten kommer prydas med tidningsartiklar från fyra tidningar, däribland LT. Foto: Jannik Hansen