Klik venligst
KULTUR 2024-04-22 KL. 06:02

Ljuva toner för att hitta lösning på gåta

Av Johan W Jönsson

2018, 2019 och 2023 anordnades välgörenhetskonserten ”Leva livet”. I år kommer den tillbaka för fjärde gången. Den 5 maj blir det ljuva toner i Ränneslövs kyrka då lokala sångerskor, sångare och musikanter går samman för att samla in pengar till Barndiabetesfonden.
– Det blir en go blandning av musik och något för alla till ett fint ändamål, säger Maria Albjär.

Ljuva toner för att hitta lösning på gåta
Förra årets Leva livet-konsert drog in över 40 000 kronor till diabetesforskningen. Foto: privat/arkiv

Maria Albjär och Petronella Magnusson, som uppträtt tillsammans i flera olika sammanhang, är draglok vid konserten. Även pianisten Håkan Nilsson är med för fjärde gången.

Mikael Thelander på gitarr och sång är också återkommande, liksom Henrik Kraft på bas. Ny trummis är Johanna Strid. Maria Albjärs lilla kör La Capo är också med som vanligt.

– Vi brukar vilja ha ett par nya gästartister och i år är det Samuel Kling, som går musikalgymnasiet i Falkenberg och har medverkat i flera musikaler, samt Carolina Nilsson, säger Maria Albjär.

Vad kommer publiken få höra?

– Det blir som vanligt en salig blandning. Allt från gospelsväng till ABBA och Helene Sjöholm. Någon sång kör vi varje år då den passar så bra till temat. Det blir både gammalt och nytt.

Temat är tillsammans, kärlek, glädje, hopp och tro. Ämnet som konserten kretsar kring är allvarligt. Men upplevelsen som publiken ska få med sig hem ska vara positiv.

Kapellmästare Håkan Nilsson och sångerskorna Maria Albjär samt Petronella Magnussson har varit med alla år på "Leva livet". Här på ett rep inför årets välgörenhetskonsert. Foto: privat

Varför gör ni det här?

– Det är viktigt att belysa att diabetes är en sjukdom som många drabbas av. Det finns en lösning på gåtan kring varför så många drabbas. Kanske kan man bota diabetes inom kort.

– Det finns mycket att göra med forskningspengar. Det känns gott att kunna bidra till det på ett sätt som vi också tycker är roligt, säger Maria, som har diabetes såväl själv som i familjen.

I fjol drog ”Leva livet” in över 40 000 kronor och totalt har över 140 000 kronor samlats in över de tre konserterna (som hade pandemiupehåll). Samtliga medverkande ställer upp utan arvode.

– Alla gör det här ideellt för ett fint ändamål. Vi får även låna kyrkan kostnadsfritt. Så alla pengar som kommer in går oavkortat till Barndiabetesfonden. Det känns väldigt bra, säger Albjär.

Fakta:

Leva livet

Var? Ränneslövs kyrka

När? Söndagen den 5 maj klockan 16:00-ca 17:30

Biljetter köps på turistbyrån i Laholm och kostar 175 kronor styck

Medverkande: Petronella Magnusson, Maria Albjär, Håkan Nilsson, Mikael Thelander, Henrik Kraft, Johanna Strid, Samuel Kling, Carolina Nilsson, kören La Capo