-
KULTUR 2022-06-17 KL. 18:30

Lasse Åberg vill göra besökarna glada

Av Johan W Jönsson

Teckningsmuseet i Laholm fyller 30 år. Det firas bland annat med en utställning av Lasse Åberg vid namn ”ART’S FUN! – visuella hyss av Lasse Åberg”. ”Det är en slags ära att bli tillfrågad att få ställa ut på Teckningsmuseet i Laholm”, säger Åberg.

Lasse Åberg vill göra besökarna glada
Lasse Åberg ställer ut på Teckningsmuseet i Laholm hela sommaren. Här visar han några av sina tidiga verk. Foto: Johan W Jönsson

Hyperfolkkära Lasse Åberg kommer med sina teckningar och sin grafiska produktion till Laholm. Trots att han är tusenkonstnär och har gjort lite av varje har tecknandet alltid funnits med.

Inför invigningen av utställningen bjöds pressen in för en förhandsvisning. Lasse ger omedelbart ett mycket varmt intryck och han tar med van hand direkt kommandot.

– Jag föreslår att vi sätter oss ner istället för att stå här i skumrasket. Så kan ni kika igenom utställningen sedan, säger han.

Utställningen beskriver Åberg som en exposé över hans liv som tecknare. De första teckningarna som är med gjorde han redan som 12-åring. De senaste nyligen.

– Det är en linjär utställning på det sättet. Och sedan är det lite genre, lite barnböcker, kommersiella illustrationer och fria bilder, säger Lasse.

Han berättar att han är väldigt nöjd med hängningen som muséet gjort. ”Jag vill inte ändra på någonting”. Urvalet har han gjort i samråd med Teckningsmuseet.

– Det har hängts väldigt snyggt och just att det blivit i de här olika kategorierna också. Det är i tidsmässig ordning och vissa teman på olika väggar.

Mycket av det som han har gjort under åren finns med på utställningen. Lasse förklarar att han inte trodde att det skulle gå att fylla den stora ytan med det egna materialet.

– Jag blev väldigt glad när jag fick frågan om att ställa ut. Jag har en gammal klasskamrat från Konstfack som heter Ove Gustavsson som ställt ut här och sa att det var trevligt.

Redan som liten var Lasse ett Disney-freak och det har hängt med genom hela livet. Han har faktiskt gjort ett par jobb för Disney - ett fint erkännande.

– Jag ritade allt möjligt när jag var liten. Det finns några Disneybilder som jag tecknat av. Bland annat ”Syntesen av mitt liv” - det är Kalle Anka med en banan.


Kalle Anka och en banan - "Syntesen av mit liv" tecknade Lasse som 12-åring. "Electric Banana band och ett seriemuseum. Det ungefär så långt jag kommit i min livsgärning", säger Åberg.


Lasse bestämde sig för att bli tecknare som vuxen redan i 10-årsåldern. Det berättade han för sina föräldrar. Det berodde på att han fick så mycket fin feedback av släktingar.

– Moster Birgit i Sandviken sa: ”Fan! Lasse, du tecknar ju så att det ser tryckt ut.” Då tänkte jag: ”Jag är ett geni!”, skrattar Lasse.

Han fortsatte att teckna och kom in på Konstfack. Fyra år och en magisterexamen senare tänkte han börja på reklambyrå men då träffade han Ardy Strüwer.

– Han hade fått börja göra TV-program. Vi blev polare och så frågade han mig om jag ville vara med och så började vår TV-karriär.

Sedan kom filmerna Repmånad och sällskapsresorna. Men parallellt med det och arbetet med Electric Banana Band har Lasse hela tiden tecknat.

– Jag har ett motto som säger inte en dag utan ett streck. Jag har varit oerhört flitig med fria bilder och utställningar. Jag har gjort över 300 litografiska upplagor med infall.

Varje bild har en liten knorr. Först ska Lasse fnittra lite själv, sedan hans hustru och efter det hoppas han att andra som ser bilden ska fnissa till.

Lasse har fått mängder med utmärkelser för sitt arbete. Han menar att han ”nästan rodnar” men att han gillar att få uppskattning för det han gör. ”Annars vore man konstig”.

– Guldbaggarna står högt i kurs liksom Gösta Ekman-priset. Ingemar Bergman-priset var väldigt otippat. Från ena sidan av branschen till den andra.

Lasse tycker
att det är spännande att åka runt i Sverige med olika utställningar. Det ger en möjlighet att få uppleva platser som han annars aldrig kommit till.

– Det är skitkul att se Sverige! Det är förtjusande här. Kolla bara på den utsikten. Det är jättevackert, säger han och pekar ut mot Lagan och Köpingelandet.

Totalt visas cirka 300 av Lasse Åbergs verk ut på Teckningsmuseet. Utställningen pågår mellan den 18 juni och den 25 september.

– Jag hoppas att de som kommer hit blir glada. Den nischen har jag myntat in. Ibland tar det ett tag innan de upptäcker knorren men när de gör det brukar så brukar de bli lite glada.

– Och det är min ambition, avslutar Lasse Åberg innan han visar runt bland sina teckningar och grafiska verk på utställningen.


Det är Stig-Helmer och inte Lasse Åberg som hejar på Bajen. Lasse är ointresserad av sport. Men han var "världens sämsta högerytter" i TV-laget och har spelat med storheter som Gunnar Gren och Nordahl. Foto: Johan W JönssonFakta:

Program 18 juni:

12.00–16.00: Konstnärsledd verkstad i Tecknarateljén: Gör lekfulla bildberättelser med inspiration från Lasse Åberg.

13.00: Utställningen invigs av kulturnämndens ordförande Ove Bengtsson, därefter kåseri av Lasse Åberg, »I thought art was short for Arthur«.

15.00: »Teckningsmuseet då och nu – 30 år med teckningen i fokus«. Ett samtal om Teckningsmuseets historia och nutid. Medverkande: Frida Talik, konstnärlig ledare för Teckningsmuseet, Emma Rosendal, ordförande i Stiftelsen Teckningsmuseet i Laholm samt Hugo Palmsköld, konsthistoriker. Moderator: Margareta Ek.

16.00: »The Sweetspot Sessions« – jazz med Per Thornberg Trio. En skön mix av egna kompositioner och utvalda jazzstandarder.