Av Rickard Gustafsson
Många städer har blivit grandiost besjungna – New York, Paris, London. Nu har även Laholm fått sin musikaliska hyllning. Johan Adlers tillsammans med Roger Hansson och Jörgen Persson har gjort det i den nysläppta ”Laholmsvisan”, som ingår i ett album släppt på alla stora strömningstjänster.
– Jag är en gammal 08:a som verkligen uppskattar Laholm, säger veingebon Johan Adlers.
Under en period på 1980-talet skrev Johan Adlers, 66, ett 80-tal texter och dikter. Någon författarkarriär blev det inte för ex-stockholmaren som i stället valde IT-branschen och blev lite av ett proffs på datorprogrammet Excel.
Texterna skulle komma att samla damm i en pärm i närmare 40 år.
– Jag hade en firma där jag anordnade utbildningar och byggde och sålde specialanpassade kalkyler åt företag. Sen när jag blev pensionär tänkte jag att jag måste göra nånting med den gamla pärmen, säger Johan Adlers i soffan hemma i bostaden i Veinge.
Texterna har nu blivit ett musikalbum – ”Laholmsvisan, en blues och några visor till”. Nio låtar som Johan spelat in tillsammans med musikern och producenten Jörgen Persson, Köpinge, sångaren Roger Hansson, Laholm (där även Rogers son Wilhelm varit med på ett hörn och jobbat på låtarnas ackord).
En av låtarna är ”Laholmsvisan”. Rent musikaliskt en snarlik variant av 60-talshiten ”Streets of London”, skriven av brittiske singer songwritern Ralph McTell.
Texten är nykomponerad, en smått romantisk hyllning till den kommun som Adlers bott i halva sitt liv, och handlar om småstadens charm, lugn och dess pittoreska inslag.
– Stortorget är fantastiskt och att gå in den gamla delen av stan, som besitter en sån charm, är helt underbart. Det finns massvis med vackra småstäder som ligger utmed motorvägarna. Det är lätt att de glöms bort, men de är absolut värda ett besök, säger Johan.
Albumet har spelats in i Jörgen Perssons studio på Köpingelandet. Jörgen, som själv spelar 7-8 instrument, står för den musikaliska produktionen.
– Jag tycker att det blev ett väldigt bra slutresultat. Det var otroligt roligt och jag har haft mycket stor frihet i hur låtarna ska arrangeras, säger Jörgen.
Persson uppskattar Adlers texter både till Laholmsvisan och rent generellt.
– Johan är en väldigt unik diktare och diktar inte som alla andra. Det är vardagspoesi, lite som dokumentärfilm fast med musik. En stockholmare som inte kommer härifrån betraktar en liten småstad och lyfter upp den. Den är så nära och levande på något vis och jag tror inte någon som bor här skulle skriva på det sättet om staden, menar Jörgen.
Melodin i ”Laholmsvisan” är som tidigare sagt snarlik originalet – omarbetad på grund av upphovsrättsliga skäl.
– Man ska ju ha tillåtelse för att använda musiken så jag kontaktade STIM som hänvisade mig till bolaget som hanterar rättigheterna för låten. Jag har legat på dem, men det visade sig att de under nio månader inte ens försökt komma i kontakt med den artist de representerar. Så vi fick skriva om melodin, berättar Johan och uppger att bolaget själva tyckte att det var lite pinsamt.
Rent textmässigt inspireras Adlers av svenska musiker som Björn Afzelius, Ulf Lundell och Pugh Rogefeldt, men sin egen sångförmåga skryter han inte om.
– Haha, jag kan inte sjunga. Roger sjunger jättebra och jag är så glad och tacksam att han ställde upp.
Hansson har hållit på med musik sedan tonåren. Till vardags sjunger han i Laholms manskör och lirar även med fyra andra i bandet ”Björnes” på mindre fester och tillställningar.
– Jag har hållit på länge men aldrig tidigare spelat in i studio eller släppt musik så det här var jäkligt roligt. Jörgen är cool att jobba med och det flöt på bra och Johans texter innehåller väldigt många ord som jag inte brukar sjunga. Det är tänkvärda texter och man fick artikulera väldigt mycket för att budskapet skulle komma fram.
I en av låtarna sjunger Roger blues.
– Det är ju inte riktigt min genre, men det var jätteroligt att få göra det också, säger Roger och berättar om utmaningen med ”Laholmsvisan”.
– Eftersom vi inte fick använda musiken till ”Streets of London” fick jag ju göra melodin själv utifrån ackorden som Jörgen lagt. Sen ville de ju att jag också skulle sjunga in den på sydhalländska!
Det är väl inte så svårt som den sydhallänning du är?
– Jo, det funkade väl rätt bra. Tror jag, säger Roger och skrattar.
Du som läsare kan bedöma själv genom att klicka på någon av länkarna nedan: