Av Rickard Gustafsson
Sedan starten, 1991, har det levererats klassiska nummerrevyer. När Laholmsrevyn nu gör comeback, på scen för första gången sedan 2018, gör man det med ett nytt grepp – farsen ”Rakt ner i fickan”.
– Vi var sugna på en återstart och alla var tända på att göra något annat. Det känns fräscht, säger regissören Lennart Müller.
Repetitionerna som pågått sedan i mars har gått in i sitt slutskede och det fixas och trixas med dekor. När gänget i Laholmsrevyn äntligen återvänder gör de det i samarbete med teaterföreningen Scendraget från Halmstad.
Den 11 oktober är det premiär på Solbacken i Edenberga för farsen ”Rakt ner i fickan”, skriven av Michael Cooney.
– Vi hade redan innan 2018 pratat i föreningen om att göra något annat än den klassiska nummerrevyn. Det känns faktiskt helt rätt i tiden att göra fars och temat i den är kanske mer aktuellt än någonsin, säger Lennart Müller.
Ja, den brittiska farsen, ursprungligen med namnet ”Cash on Delivery”, är från 1994 och handlar om bidragsfusk.
Den har spelats i Sverige vid flera tillfällen bland annat på Lisebergsteatern och Halmstads teater, 2005-2006, under namnet ”Hederlige Harry” då med Thomas Pettersson i huvudrollen.
– Ämnet passar väldigt bra in i vår tid. Det räcker att slå på radion eller tv:n så märker man att hela vårt samhälle är infekterat med massvis av bedrägerier. Det finns en stark igenkänningsfaktor och det här är ett sätt att skämta om det riktigt, riktigt tråkiga, säger Lennart Müller.
Jan-Erik Ekelund och Sandra Müller under repetitionerna av farsen "Rakt ner i fickan". Foto: Rickard Gustafsson
Brasse Brännström och Lars Amble översatte det engelska originalet till svenska i mitten på 1990-talet, men Müller har bearbetat texten för att passa bättre in i samtiden.
– Det är förvånansvärt lite jag behövt ändra men en del repliker har bytts ut för att det ska ligga lite bättre i munnen på skådespelarna.
Han har också tagit sig den konstnärliga friheten att förlägga händelsernas centrum till Knäred.
– Den utspelar sig i en villa där Herr Björk, som fått kicken från jobbet på Posten, hyr ut rum till olika hyresgäster. Han är rejält insnärjd och cashar in avier med mer och mer pengar från kommunen och Försäkringskassan. Hela pjäsen börjar egentligen med att han försöker ta sig ur den här bedrägericirkeln, efter att ha dödförklarat en av hyresgästerna – som i allra högsta grad är livs levande, säger Lennart Müller.
Ni hör själva, det är som upplagt för ett klassiskt förvecklingsdrama och en släng-i-dörrarna-fars i högt, högt tempo.
– Tajmningen är helt avgörande för allting som händer på scen och det jobbar vi hårt med nu, men energin är på topp i gänget för det här är någonting vi aldrig gjort tidigare, säger Sylve Bengtsson som den här gången arbetar i kulisserna med marknadsföring och pr.
Solbacken tar in 200 gäster och totalt finns 1 200 plåtar till de sex föreställningarna som spelas under två helger, 11-13 oktober och 18-20 oktober.
– Vi hoppas så klart på fulla hus och att folk ska gilla det här och tycka det är roligt, säger Lennart Müller.
De evigt unga parhästarna Sylve Bengtsson och Lennart Müller ser fram emot publikens reaktioner och tror att det faktiskt är första gången någonsin som det spelas fars i Laholms kommun. Foto: Rickard Gustafsson