-
KULTUR 2022-09-30 KL. 13:28

Laholms konstmånad växer

Av Johan W Jönsson

Ifjol ställde lokala konstnärer ut i skyltfönster i Laholm under oktober månad. I år växer konstmånaden ytterligare. Ännu fler konstnärer ställer ut i ännu fler skyltfönster. Dessutom är det samlingsutställningar både på rådhuset och i missionshuset. ”Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för den konst som finns i närområdet”, säger initiativtagaren Sussanne Snoeck.

Laholms konstmånad växer
Sussanne Snoeck och Helena Hjälmefjord är två av konstnärerna som ställer ut under Laholms konstmånad i oktober. Foto: Johan W Jönsson

Laholms centrum fylls med konst under den kommande månaden. I 15 butiker går det att se verk från olika lokala konstnärer. Nytt för i år är att det går att följa en karta.

– Det var många som gick en liten konstvandring i stan förra året men det är inte alla som vet var alla butiker ligger så vi tog fram en karta där alla butiker som är med är utmärkta.

Konstmånaden arrangeras i samarbete med Attraktiva Laholm. Butiksinnehavarna som var med i fjol ville gärna vara med igen då konsten fick ännu fler att upptäcka butikerna.

– Flera som kom för att titta på konsten i skyltfönsterna gick också in i butikerna för att köpa något. Så det var verkligen win-win.

Totalt är det 16 stycken konstnärer från kommunen som visar upp sina verk under konstmånaden. Tio stycken är medlemmar från konstliv i Halland.

– Sedan har vi även med sex andra konstnärer från Laholms kommun som ansökt, blivit jurybedömda och på så vis kommit med, berättar Snoeck.

En av dem är Helena Hjälmefjord från Köpinge. Hennes fotokonst hittas både på rådhuset och i missionshuset.

– Det är skoj att vi växer och att fler vill vara med. Det är roligt med lite annan konst som sticker ut, som till exempel Helenas bilder, säger Sussanne.


Här syns en akvarell av Bengt Forssberg. Han är en av tre konstnärer som var med och ställde ut i skyltfönster redan 1990. De andra som var med både då och nu är Kerstin Trollberg och Lutz Müller. Foto: Johan W Jönsson


– Jag ställer ut tre foton här i missionshuset. Det är foton från Italien som bygger på färger och lager. Det är lager av olika färger som bygger bilden, berättar Helena.

Hon jobbar främst med foton just nu. Annars har hon mest målat och sysslat mer keramik. Helena har ställt ut sin konst tidigare men inte på en samlingsutställning i Laholm.

– Det känns spännande! Jag har ställt ut en del de tre, fyra senaste åren. Bland annat på Dunkers och på konsthallen i Umeå och försöker att ställa ut mer och mer.

Sara Linnarsson som är föreståndare för missionshuset i Laholm är glad över att få vara en del av Laholms konstmånad.

– Det var en vision när i öppnade vårt kaffe ”Kaffe & böner”, att vi skulle ha både musik och konst. Därför kändes det självklart när Sussanne frågade, säger Sara.

Varför just oktober?

– Konstens vecka i Halland är vecka 40. På så vis passar det. Sedan är oktober också en bra mellanmånad efter sommaren och innan jul, säger Sussanne.

Hon hoppas att tillgängligheten ska göra att fler upptäcker konst och lokala konstnärer i synnerhet. Hon tror att konsten fler en viktig funktion. Inte minst nu.

– Konst är och bra för själen och i dessa oroliga tider är det kanske extra viktigt, säger Sussanne Snoeck.

Kartor att följa går att hämta på rådhuset, i missionshuset, i butikerna som är med och på turistbyrån på Teckningsmuseet.

Rådhuset har öppet för torsdag-lördag. Missionshuset är öppet under kaféets öppettider (torsdagar och lördagar). Konsten i butikerna skyltfönster finns att beskåda dygnet runt.

Under Ladies and Gents den 27 oktober blir det musikunderhållning i både missionshuset och rådhuset. Dessutom arrangeras en guidad konstvandring samma kväll.

Konstmånaden inleds med en vernissage i rådhuset lördagen den 1 oktober.


Helena Hjälmefjord, Sara Linnarsson och Sussanne Snoeck hjälps åt att hänga upp konst i missionshuset inför konstmånaden. Här är det Helenas fotokonst. Foto: Johan W JönssonFakta:

Deltagande konstnärer:
Maria Lindström, Isabell Metz, Jan Fagerholm, Anders Ölund, Bengt Forssberg, Kerstin
Trollberg, Helena Söderqvist, Lutz Müller, Leja Lindén Jacobsson och Sussanne Snoeck
(medlemmar i Konstliv Halland), samt Goggi Rosén, Margareta Plate, Alsu Baeva, Christel
Feldt, Anita Sjögren och Helena Hjälmefjord vars konstverk blivit antagna genom
jurybedömning.

Deltagande butiker:
Bokhandeln Laholm, Tyglust, Flora Garden, Fair Trade shop, Galleri Trollberg, Wilda
ekologiskt, Tjäders väskor, Frummerins, Klädkammar ´n, Lykkemaja, Smycket Ur & Guld, Kuligt
Lekia, Önska Wykes, Optikmagasinet och Delihallen. Dessutom går det att se konst på
rådhuset och i missionshuset.