KULTUR 2023-12-13 KL. 06:02

Laholmare i Emil på Lisebergsteatern

Av Johan W Jönsson

Efter flera Astrid Lindgren-föreställningar på Teatergläntan i Falkenberg gör sig nu Petronella Magnusson och hennes dotter Ellen samt systersonen Samuel Kling redo för förställningen ”Emil i Lönneberga” på Lisebergsteatern i Göteborg.
– Vi är väldigt peppade! Det ska bli jättekul, säger Petronella som spelar den förmögna fru Petrell i uppsättningen.

Laholmare i Emil på Lisebergsteatern
Petronella Magnusson som fru Petrell, till vänster i bild, är peppad inför premiären av ”Emil i Lönneberga” på Lisebergsteatern. Övriga skådespelare på bilden är Pontus Liedberg och Elvia Lindberg. Bild: Tobias Torstensson

Hon var med i en kortare sång- och dansföreställning om 60-årsjubilerande Emil i Lönneberga på Tivoli i Köpenhamn i somras. När nu en längre version sätts upp i Göteborg fortsätter Petronella.

– Det är Kålle Gunnarsson som regisserar och det är honom som vi jobbat med även med tidigare föreställningar. Det är en rolig roll att spela fru Petrell, så jag ville gärna fortsätta.

Även om det är en föreställning som spelas på på jullovet så är det inte fokus på jul i föreställningen. Det handlar om Emils olika upptåg med soppskål, flaggstång och annat.

– Det är en familjemusikal med sång, dans och teater blandat. Det är en hel föreställning i två akter med en stor ensemble som finns i två casts som samsas om.

Samuel och Ellen spelar byfolk och har diverse olika insatser och repliker. Petronella spelar också ensembleroll utöver sin huvudsakliga uppgift som förnäm fru.

– Vi har repeterat i Falkenberg sedan i november. Nu på slutklämmen repeterar vi i Göteborg och då bor vi här. Det känns stort och lite extra att det är på Lisebergsteatern.

– Annars är det samma härliga känsla som det har varit tidigare att spela musikalteater tillsammans med en stor ensemble. Det är blandade åldrar och blir en speciell gemenskap.

Ellen Alexandersson och Samuel Kling, på flankerna, spelar byfolk tillsammans med Lova Hillerts Brännström och Freja Nyroos Bild: Tobias Torstensson

Petronella är egen företagare inom grafisk design. Fritiden ägnas mycket åt sång. Nyligen var hon och sjöng på en musikgudstjänst och det blir julkonsert precis som vanligt.

Söndagen den 17 december sjunger hon i Ränneslövs kyrka tillsammans med Maria Albjär och Rebecca Wik samt Marias kör La Capo och pianisten Anders Nylander.

– Det blir tredje året som vi kör julkonsert i Ränneslöv. Jag håller på med det egna sjungandet en del också. Voizone har jag tyvärr fått hoppa av. Men man kan inte hinna med allt.

I föreställningen om Emil finns såväl hobbyskådespelare som Petronella som professionella skådisar med. Hade hon fått möjlighet att ägna sig mer åt skådespelandet hade hon gjort det.

– Hade jag fått den chansen så hade jag tagit den. Jag har ett civilt jobb som jag trivs bra med och som jag kan styra en hel del. Men att få skådespela ännu mer hade varit väldigt roligt.

Vad kommer publiken att få vara med om?

– Klassiska Emil-scener med humor som passar både vuxna och barn. Härliga sång- och dansnummer samt roliga upptåg. En känsla av Astrid Lindgrens Småland.

Hur är känslan några dagar inför premiär?

– Känslan är - hinner vi med? Blir vi färdiga? Men så känns det alltid inför första föreställningen. Vi är väldigt peppade! Det ska bli jättekul att köra igång, säger Petronella Magnusson.

Föreställningen har premiär 15 december och spelas fram till 7 januari.

Det blir en särskild gemenskap mellan skådespelarna i ensemblen, berättar Petronella Magnusson. Foto: Tobias Torstensson

Fakta:

Följande datum kan man se laholmarna på scen:

15/12 kl 18, 26/12 kl 17, 27/12 kl 11 och 14, 28/12 Kl 17, 29/12 Kl 11, 14 och 17, 4/1 kl 13 och 16, 6/1 kl 11, 14 och 17

Ellen och Samuel spelar även 17/12 kl 13 och 16