Klik venligst
KULTUR 2024-03-22 KL. 06:04

Kvinnligt, manligt, mänskligt när AnnLis ställer ut

Av Johan W Jönsson

AnnLis Krüger ställer ut på Stadshusgalleriet den kommande tiden. Utställningen heter ”Kvinnligt, manligt, mänskligt”. Temat är återkommande i veingekonstnärens skapande.
– Förra utställningen jag hade här kallade jag ”Livets teater” och det hade fungerat nu med. För det är där jag är, säger Krüger.

Kvinnligt, manligt, mänskligt när AnnLis ställer ut
Känner ni igen mannen på bilden? Nog sätter han sig själv först alltid. AnnLis Krüger inspirerades att göra verket vid det senaste valet i USA. Foto: Johan W Jönsson

AnnLis är textilkonstnär men egentligen inte. Hon använder sig av nål och tråd men hon snarare tecknar med symaskinen än något annat. Mer tecknare än textilkonstnär alltså.

Hon har medverkat vid en rad olika utställningar såväl nationellt som internationellt. Både egna utställningar och samlingsutställningar. Det var dock ett tag sedan hon var i Laholm.

– Det är något som säger att det ska vara sju år emellan och det var sju år sedan jag var här sist. Det känns kul att vara tillbaka på Stadshusgalleriet, säger konstnären.

Utöver konstrundan under Kristi himmelsfärdshelgen så brukar AnnLis ställa ut vid en eller ett par tillfällen per år. Med den teknik hon använder så tar det ofta lite tid att skapa.

– Jag hinner inte jobba ihop så att jag kan ställa ut hur mycket som helst. Senast var jag på Folkets hus i Varberg och efter detta ställer jag ut i min egen ateljé under konstrundan.

Konsten på bilden är inspirerad av låten ”Nu mår jag mycket bättre”, skriven av Benny Andersson och Kristina Lugn. Foto: Johan W Jönsson

Kvinnligt, manligt, mänskligt är AnnLis språk. I sitt skapande rör hon sig alltid i samma härad. Hon beskriver sig som någon slags iakttagare av det som sker runt omkring henne.

– Människor, hur vi är med och mot varandra. Det här med kvinnligt och manligt kan man ställa med varandra och mot varandra. Göra hur mycket som helst med. Det tar aldrig slut.

Beskriv hur du jobbar?

– Jag säger att jag tecknar med symaskinen. Jag jobbar likadant hela tiden men ibland formar jag det så att det blir en skulptur. Det är lite kul att få ut något på golvet, inte bara platt på väggen.

Varför har du valt att jobba just så här?

– Det var en bra fråga! Jag vet inte riktigt, skrattar AnnLis.

– Det har legat naturligt för mig. Jag gillar materialet. Jag tycker om trådarna och jag får ett annat uttryck än om jag hade tecknat. När jag hittade detta knöts allt ihop. Det är jag.

Krüger har hand om den populära klädaffären Klädkammarns skyltfönster. Det är ett uppdrag hon har vid sidan om sitt konstnärsskap, även om det faller inom samma ram.

– Det är spännande att göra något annat. Jag kan släppa lös lite mer. När jag jobbar med mina bilder jobbar jag lika mycket med huvudet som med händerna.

– När jag jobbar med skyltfönster kan jag vara kreativ och göra något som är inspirerande på ett annat sätt. Och så är jag bland folk. Det är väldigt ensamt att vara konstnär.

AnnLis Krüger ställer ut på Stadshusgalleriet i Laholm. "Kvinnligt, manligt, mänskligt" heter utställningen. Foto: Johan W Jönsson

Hur lång tid tar det för dig att få fram ett verk?

– Det är väldigt olika och är väldigt svårt att säga. Jag jobbar alltid, alla timmar. Egentligen är det ointressant för mig hur lång tid det tar. Det viktiga är att jag når fram dit jag vill.

Vad hoppas du att besökarna ska få med sig från utställningen?

– Tankar av olika slag. Titlarna är viktiga för mig. Sedan vill jag att alla ska uppleva det de själva känner. Men jag vill ändå ha samma skruv på titeln som på verket.

AnnLis konst börjar ofta med en titel eller med en tanke. Sedan skapar hon innehållet utifrån det. Hon vet aldrig hur det slutar. Hon låter det växa fram i något som hon beskriver som en resa.

Hon har livnärt sig som konstnär i många år och hon har fått flera utmärkelser. Bland annat Svenska Humorförbundets pris 1997. Humorn är en röd tråd i hennes konst.

Utställningen öppnade med vernissage lördagen den 23 mars och pågår fram till den 4 maj då utställningen flyttar hem till Krügers eget galleri i Veinge inför konstrundan.

AnnLis Krüger tecknar med symaskinen när hon skapar sina verk. Foto: Johan W Jönsson

Skulptur av AnnLis Krüger. Foto: Johan W Jönsson