Klik venligst
KULTUR 2022-09-20 KL. 16:58

Kör tar sig an närproducerat verk om livet

Av Johan W Jönsson

Skummeslövs kyrkokör ska tillsammans med barnkörer och komp framföra ett storslaget, lokalproducerat verk om livet. Den 2 oktober är det dags och då blir det tredje gången gillt. Konserten har flyttats fram två gånger på grund av pandemin. ”Vi ser fram emot konserten med stor glädje”, säger körlerdaren Anneli Segerstedt.

Kör tar sig an närproducerat verk om livet
Skummeslövs kyrkokör har repeterat länge inför konserten "Detta är platsen. Detta är tiden." Nu ser de fram emot att äntligen få framföra det. Foto: privat

Verket är från 2019 och har framförts som en radiogudstjänst på P1. Musiken är skriven av Daniel Hjort, ursprungligen från Mellbystrand och texten av Kerstin Weman Thornell från Knäred.

Kerstin arbetar som journalist och hon har intervjuat personer i olika åldrar och med olika bakgrund om livet. Genom intervjuerna har texterna, som sedan tonsatts, blivit till.

– Det är fantastiska texter - poem, som Daniel har tonsatt. Han är ett geni! Det är väldigt annorlunda och väldigt kul att sjunga, säger Gunnel Runesson i kyrkokören.

”Detta är platsen. Detta är tiden.” är ett körverk om att vara människa. Om vad som är viktigt när livet ställs på sin spets. Konserten i Skummeslövs kyrka har samma namn som verket.

– Kerstin (Weman Thornell) kommer att vara recitatör vid konserten. Hon kommer läsa en inledningstext innan varje körsång, säger Anneli Segerstedt.

Totalt kommer det att framföras tolv körsatser. Tre av sångerna sjöng körerna redan i våras. Då blev det fullsatt i lilla Skummeslövs kyrka.

– Med anledning av det kommer det att finnas gratisbiljetter både till genrepet klockan 15 samma dag samt till konserten klockan 18, säger Anneli.

Utöver Kerstin
Weman Thornell som recitatör deltar även som skrivet Skummeslövs kyrkokör, barnkörerna Sångkul och Körkul samt Rebecca Wallin på solosång.

Detta ackompanjeras av levande musik från de professionella musikerna Anna-Stina Mülhauser på cello, Matias Grönroos på bas samt Sven-Åke Svensson på piano.

Körerna har övat i flera månader inför konserten. Anneli Segerstedt beskriver det som en rolig och spännande process.

– Det är väldigt tilltalande musik och text om hur det är att vara människa idag. Vi har skjutit fram konserten två gånger. Så vi längtar efter att få framföra det här.

Vad är det för musik?


– Daniel leker väldigt mycket med rytmer och får fram texten på ett jättefint sätt. Det är ett lite modernare tonspråk. Det är både glada och lite mer vemodiga sånger.

Vissa sånger framförs av kyrkokören, andra av barnkören och några sjunger körerna tillsammans. Segerstedt gillar när hennes körer sjunger ihop.

– Det är fantastiskt roligt! Det är bland det vackraste som finns när man hör både barnröster och vuxenröster tillsammans. Det blir så fin klang - ett så fint ljud.

Biljetter kan hämtas på bokhandeln i Laholm från lördagen den 24 september. Det kostar ingenting att se konserten. Det handlar bara om att det finns begränsat med platser.


Kompositören Daniel Hjort och textförfattaren Kerstin Weman Thornell närvarade vid en av repetiotionerna. Här syns de med körledaren Annelie Segerstedt vid flygeln. Foto: privat