-
KULTUR 2022-09-22 KL. 06:58

Kör hyllar jämställdhet med konsert

Av Johan W Jönsson

La Cantus konsert ”Kvinnokraft” har flyttats fram två gånger. Men nu ska hyllningen till kvinnors kamp för jämställdhet till slut bli av. Den 16 oktober är det dags. ”Det känns superkul att vi äntligen ska få genomföra den här konserten”, säger Matilde Hall i kören.

Kör hyllar jämställdhet med konsert
La Cantus ska äntligen få genomföra sin konsert "Kvinnokraft". Foto: Ulrika Arnell

La Cantus är en damkör med grund i medlemmar ur Osbecks gymnasiets gamla kör Cantatrix. Nu är det dock inte bara ”cantatrixare” som är med utan även andra.

Kören har funnits i fem år men pandemin har satt stopp för både övningar och konserter. Kören har varit väldigt försiktig och restriktiv med att träffas.

– Tyvärr har vi inte kunnat repa under tiden. Det har ju varit pandemi även för kören. Vi har inte kunnat repat som kör tillsammans så mycket utan mest digitalt, säger Matilde.

Kvinnokraft kom till som en hyllning till hundrarårsjubileet för kvinnlig rösträtt och skulle egentligen framförts i fjol. Konserten fick dock skjutas fram till våren i år och sedan en gång till.

– Det var ju först i våras vi kunde börja träffas igen och då började vi med avstånd och med att repa halva kören åt gången, säger Hall.

Nu har La Cantus dock legat i hårdträning och de känner sig redo för att genomföra konserten med sånger som rakt igenom har kvinnliga kompositörer.

– Det är otroligt skönt att kunna öva normalt som kör igen. Med den här konserten vill vi sätta ljuset på och uppmärksamma alla kvinnor som gått före och kämpat för jämställdhet, säger Matilde.


La Cantus ligger i hårdträning inför konserten den 16 oktober. Foto: Johan W Jönsson


Det blir en blandning av gammalt och nytt. Alltifrån Sufragetternas marschsång, till Alice Tegnér och Marie Fredriksson med ett specialskrivet arr till La Cantus.

– Det är ett par låtar som arrats till La Cantus och det känns verkligen jätteroligt att få sjunga något som är skräddarsytt för just vår kör.

Det är 22 sångerskor i kören. Det är en fyrstämmig kör med stämmor från första sopran till andra alt. Birgitta Abrahamsson leder kören.

Kvinnokraft framförs den 16 oktober i Blackboxen på Campus Laholm. Det är två konserter. En klockan 15 och en klockan 18.

Biljetterna köps på bokhandeln i Laholm och kostar 150 kronor för vuxen och 70 kronor för barn. Pengarna går till musikerna som deltar.

– Vi gör inget stort överskott. Pengarna går till att göra en så bra konsert som möjligt. Vi kommer ackompanjeras av tre kvinnliga musiker, säger Matilde Hall och fortsätter:

– Det kommer bli superhäftigt! Det känns verkligen roligt att vi äntligen ska få genomföra den här konserten. Den känns viktigare än någonsin!


Kören leds av Birgitta Abrahamsson vid elpianot. Foto: Johan W Jönsson