KULTUR 2023-03-09 KL. 14:02

Kör gör nystart med brasilianska influenser

Av Johan W Jönsson

WiPå-kören har funnits i över 30 år. Under pandemin låg verksamheten nere men nu har de skönsjungande damerna tagit ton igen. Och det med en ny spännande dirigent i Bia Melo som ursprungligen kommer från Brasilien. ”Vi har så roligt tillsammans och Bia är så härlig som körledare”, säger veteranen och sopranen Kari Wassborg.

Kör gör nystart med brasilianska influenser
Bia Melo leder WiPå-kören, vars medlemmar tycker att det är härligt att få sjunga ut igen efter ett längre uppehåll. Foto: Johan W Jönsson

Det strömmar åter ljuva toner från Parkskolans aula. Det är damerna (i alla åldrar) i WiPå-kören som äntligen börjat öva igen efter ett långt pandemistopp.

Den fyrstämmiga damkören hann fira 30 år som kör år 2019 innan covid-19 kom och lade en blöt filt över verksamheten, fram till nu.

– Vi hade några övningar innan jul och vi har kört några gånger in på det nya året. Det är kul att vara igång igen. Stämbanden är en muskel som behöver tränas, säger Kari.

Kören grundades år 1989 av Wiveka Pålsson och hade sin storhetstid, hittills, under -90-talet. Då hade kören 70 (!) medlemmar och det var kö in (Wi-På-kön). Nu vill man bli fler.

– När en sådan här verksamhet vilar börjar folk med andra aktiviteter. Någon har börjat i annan kör. Vi har tappat medlemmar, som många andra föreningar, och vill bli fler, säger Kari.

Att få fatt på en dirigent som vill ta sig an uppdraget att leda en kör idag är inte lätt. De som har kompetens och tid är ofta redan upptagna.

WiPå-kören letade efter en körledare och fann henne i Bia Melo. Den nyinflyttade vallbergabon arbetar som musiklärare på skolorna i Våxtorp och Vallberga.

– Jag jobbar med en körmedlem och när hon frågade om jag ville komma och öva med dem så var det självklart att säga ja. Jag älskar musik!, säger Bia.

Hon har gedigen bakgrund med utbildning på musikhögskolan i Rio de Janeiro. Via ett stipendium hamnade hon i Örebro för tio år sedan. Sedan har Bia blivit kvar i Sverige.

– Att få vara med en kör som nyinflyttad är väldigt bra. Körmedlemmarna har bott här längre än mig och att få vara med dem är en ren vinst för mig, säger Bia.


WiPå-kören är på g igen efter pandemistoppet. Kören övar i Parkskolans aula på onsdagar. Foto: Johan W Jönsson


Hon berättar att hon omedelbart klickade med WiPå-kören och kände att hon passade in. Nu vill hon sätta lite av sin egen prägel på damkören.

– Jag har varit körledare i katolska kyrkan i Rio tidigare och även på grundskolor där. Den internationella erfarenhet jag har vill jag så klart dra nytta av.

– Jag vill att alla ska känna sig välkomna att komma och testa att sjunga i kören. Vi sjunger inte bara på svenska och engelska utan även på andra språk.

Bia är inte bara musiklärare och körledare. Hon är dessutom sångpedagog. Hon ser själv rösten som sitt huvudinstrument. Röstteknik är nu därför ett givet inslag i WiPå-kören.

– Bia är jättespännande och rolig att ha som körledare. Hon har egna tankar och idéer och vill utveckla kören. Vi har till och med börjat sjunga lite på portugisiska, skrattar Kari.

WiPå-körens mål just nu är ett sångkafé i aulan på Parkskolan den 26 april. Det stora målet på sikt är att komma igång med de traditionella julkonserterna igen.

Kari Wassborg har varit med i kören nästan sedan start, med några års uppehåll. Hon sjunger själv i stämman andrasopran men stöttar förstsopranen ”när hon når upp”.

– Repertoaren har svängt väldigt mycket under åren och bredden är rolig. Vi har nog sjungit det mesta men ingen rapp, skrattar Kari.

Just nu har kören 14 medlemmar. Man skulle gärna bli det dubbla. Det som framförallt efterfrågas är förstasopraner. Men det tas in sångerskor i alla stämmor.

Vad är det bästa med att sjunga i kör?


– Att man får sjunga ut och är en av många. Det är ljuvligt och underbart! Gemenskapen och energin det ger. Man mår bra av att sjunga i kör, avslutar Kari Wassborg.

WiPå-kören övar onsdagar klockan 19-20:30 i Parkskolans aula. Även Laholms Manskör vill bli fler. Kören övar på Agneshem tisdagar klockan 18:45-21.


Bia Melo är musiklärare och urpsrungligen kommer hon från Brasilien där hon studerat på musikhögskolan i Rio. Nu leder hon WiPå-kören i Laholm. Foto: Johan W Jönsson