Klik venligst
KULTUR 2022-11-16 KL. 09:47

Konstutsmyckning utsatt för eldangrepp

Av Rickard Gustafsson

Mössan och kläderna som prydde statyn ”De badande barnen” på Gröningen i Laholm fick inte sitta ostörda länge. Någon har försökt att tända eld på textilkonsten och händelsen är polisanmäld.
– Det här var riktat mot just den här utsmyckningen eftersom det var den enda som hade ett politiskt budskap, säger Thérèse Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun som gjort anmälan.

Konstutsmyckning utsatt för eldangrepp
Den här textilkonsten uppfattades tydligen som så stötande att någon eller några okända gärningspersoner dränkte in textilierna i olja och försökte elda upp dem. Foto: Johan W Jönsson

Laholms Tidning har tidigare berättat om textilkonsttävlingen ”Mössa på” där 14 konstverk i Laholm beprytts med olika former av beklädnader.

Vinnarna av tävlingen, konstnärerna Malin Olestål Martina och Maria Stjärnljus, hade prytt statyn ”De badande barnen” av Stig Blomberg med regnbågsfärgade kläder, en slöja och en ADHD-keps. Ovanför barnen satt en fana med budskapet ”Different Not Less”.

Utsmyckningen med det inkluderande temat väckte uppenbart starka känslor hos en eller flera personer som gav sig på att försöka elda upp textilkonsten.
– Det var goda vänner till en av konstnärerna som upptäckte att den var indränkt med en oljig gegga och att man försökt sätta fyr på det. Vått ullgarn brinner dock inte så lätt, säger Thérèse Ehrenborg.

En av konstärerna, Malin Olestål Martina, säger till HP att hon uppfattar det som en attack mot budskapet.
– Vi försökte få in många aspekter av att vara annorlunda. Det är många som är ansatta i dagens samhälle och det fanns flera saker i verket som kan ha triggat personer. Det känns som att någon försökt säga att såna som vi ska bara hålla käften.


Oljan har runnit ut med sockeln och kan ha trängt in i stenen (diabas). Om så skett måste konstverket restaureras. Foto: Thérèse Ehrenborg


Ehrenborg berättar att hon polisanmält händelsen och är själv övertygad om att det var det politiska budskapet som var måltavlan.
– Det är sorgligt. Jag trodde aldrig att människor i Laholm skulle ge sig på det här och att de var mer öppensinnade.

Oljan som textilkonsten dränktes in i har runnit utmed konstverkets sockel och skapat missfärgningar. Ehrenborg berättar att kommunen kan komma att tvingas restaurera statyn.
– Vi ska göra ett försök att tvätta bort det med varmt vatten och såpa, men har den här oljiga geggan trängt in i stenen måste den restaureras.

Laholmspolisen rubricerar i nuläget konstangreppet som skadegörelse, men kan komma att omrubriceras som hatbrott. Ingen av de 13 andra mössbeprydda skulpturerna har angripits.

LÄS MER: Badande barn bäst klädda 2022
LÄS MER: Stadens konst kläs åter i stickat