Klik venligst
KULTUR 2024-05-21 KL. 10:38

Konstnär hedras med rondellstaty i Ysby

Av Rickard Gustafsson

27 år efter att den kände laholmskonstnären Karl-Gustaf Jönsson gick ur tiden har stiftelsen i hans namn bestämt sig för att hans födelseort ska få ta del av hans skapelser. Statyn, som är direkt inspirerat av ett av konstnärens mest omtyckta verk, har placerats i Ysbys enda ”rondell”.

Konstnär hedras med rondellstaty i Ysby
Potatisplockerskan är på plats i rondellen i Ysby. Lars-Göran Persson, Jan-Rune Rohwer (Laholms Stenhuggeri), Roland Andréasson och Britta Nilsson är väldigt nöjda med slutresultatet. Foto: Rickard Gustafsson

Vi slår oss ner på en bänk i ”rondellen”, i korsningen Brödåkravägen/Perstorpsvägen, som snarare bör betraktas som en underskön liten minipark där ysbybor kan slå sig ned, koppla av, och njuta en stund.

Intervjun äger rum medan stenhuggaren Jan-Rune Rohwer tillsammans med gamle HP- och LT-journalisten Inge Henriksson ger sig i kast med förarbetet till att resa sockeln till det blivande konstverket.

– Det är hög tid att vi hedrar Karl-Gustaf Jönsson med en skulptur i hans egen hemort, säger Lars-Göran Persson ledamot i stiftelsen tillsammans med Roland Andréasson och Britta Nilsson (syster till konstnären).

Persson berättar att Britta letat ”hemma i gömmorna” efter en skulptur av Karl-Gustaf Jönsson som skulle vara lämplig för ändamålet men inte hittat något passande.

– Hade vi anlitat en konstnär hade det blivit ganska mycket dyrare men då kom vi på den geniala idén att vi ska fixa en potatisplockerska, säger Lars-Göran Persson.

I Fribergs hörna, utanför Systembolaget i Laholm, finns ett av konstnärens mest kända och omtyckta verk – de tre ryggkrökande ”Potatisplockerskorna”. Till skulpturen i Ysby använder man sig dock bara av en potatisplockerska som dock blir en identisk kopia av systerverket.

Förre HP- och LT-journalisten Inge Henriksson visade ingen pardon med den 400 kilo tunga sockeln av gnejs. Lite hjälp fick han dock av Peter Bengtsson och Jan-Rune Rohwer. Foto: Rickard Gustafsson

Thèrése Ehrenborg, kultursekreterare på Laholms kommun, berättar att konstverket i Laholm drabbats av tre stölder genom åren. Vid samtliga konstkupper har bara en av de ryggkrökande kvinnorna stulits.

– Jag minns vid sista tillfället att den hittades på juldagen av en polispatrull i Halmstad. När den kom tillbaka lät vi tillverka en gjutform i silikon för eventuella framtida stölder, men den har tack och lov inte behövt komma till användning förrän nu.

Formen har nu använts av Ludvig Ödman, bildkonstnär från Värnamo, vars statyett placeras på en 400-kilossockel av hallandsgnejs. Gnejsen är hämtad från Susedalen i Getinge och har bearbetats av Jan-Rune Rohwer på Laholms Stenhuggeri i Skottorp.

Platsen är noga utvald och har en historisk koppling till konstnären och hans syster.

– Marken disponerades förr av klockaren – organisten – i Ysby. Markbiten arrenderade han ut till vår far som hade Munkagård. Jag kommer mycket väl ihåg att det odlades potatis just här, säger Britta Nilsson.

"I exakt den riktningen ska stenen vara vinklad", visade Lars-Göran Persson. Peter Bengtsson, Jan-Rune Rohwer och Inge Henriksson gör de sista finjusteringarna. Foto: Rickard Gustafsson

Det offentliga konstverket lär inte bli det sista med pengar ur Karl-Gustaf Jönssons minnesfond.

Stiftelsen bildades efter att konstnärens syskon ärvt en stor mängd konstverk. När de såldes gick pengarna oavkortat till fonden, vars syfte är att dela ut stipendier till konstnärer som är födda eller verksamma i Laholms kommun.

– Jag hoppas det kan följas av fler. Det finns mycket pengar på kontot och meningen är att de ska användas, säger Lars-Göran Persson.

Invigningen av ”Potatisplockerskan” sker på kvällen den 5 juni. I samband med ceremonin bjuder konstnärsparet Maggan Ek och Peter Bengtsson, som har utblick över konstverket från sitt hus, dagen till ära på potatissoppa.

"Potatisplockerskan" är gjuten av bildkonstnären och skulptören Ludvig Ödman från Värnamo. Foto: Rickard Gustafsson