KULTUR 2023-11-25 KL. 11:00

Konsthistorisk maktkamp på bioduken

Av Peter Jakobsson

Den 28 november kommer Scala Biografen i Båstad att förvandlas till en konstnärlig arena när filmen "Borromini och Bernini" rullar upp på bioduken. Denna film berättar episkt om den fascinerande maktkampen mellan två av konsthistoriens mest framstående gestalter, Borromini och Bernini. Dessa två briljanta arkitekter och skulptörer ägnade sig åt liknande arkitektoniska projekt under samma tidsperiod i den pulserande barockstaden Rom på 1600-talet.

Konsthistorisk maktkamp på bioduken

Rom, en konstens mecka, lockade till sig målare, skulptörer och arkitekter med stora visioner. Filmen kastar ljus över den arkitektoniska revolution som för alltid omformade Roms ansikte och skildrar Borromini, en ensam mästare som var beredd att offra allt för att förverkliga sin dröm om att erövra Rom. Vi bjuds också in i Borrominis inre kamp – en genial konstnär fördjupad i sitt skapande och pressad av sitt eget jag, i en konstant strid mot konventioner och fördomar. Det är en lika dramatisk berättelse som den arkitektur som skapades.

Ta del av denna fascinerande resa genom Rom, där spänningarna mellan dessa mästare formade staden till den prakt den är idag. Missa inte filmvisningen den 28 november klockan 17 på Scala Biografen i Båstad.