KULTUR 2022-01-21 KL. 12:57

Konsertföreningen ställer in men har bokat extrakonsert

Av Johan W Jönsson

Laholms konsertförening ställer in sin första konsert för året. Trio con Brio Copenhagen skulle kommit till aulan på Campus Laholm den 6 februari. ”De håller hög europeisk klass. Vi kommer aldrig få chansen att få hit dem igen. Så visst är det synd”, säger föreningens ordförande Christer Jonsson.

Konsertföreningen ställer in men har bokat extrakonsert
Konserten med Trio con brio får ställas in. Foto: Nikolaj Lund

Höstens och vinterns föreställningar kunde genomföras som planerat. Concerto Copenhagen och Dag Westling gästade Laholms teater i oktober respektive november. Sedan blev det en grand final i december då Romeo & Juliakören från Dramaten bjöd på julkonsert av yttersta märke.

– Det var häftigt! Vi har har aldrig fått den reaktionen från våra medlemmar på någon konsert tidigare. Det vällde in samtal, sms och mejl med tack. Jag tror att alla tyckte att det var bra.

Filip Jers Quartet kommer till teatern i mars och Chiaroscuro Quartet i april. Trio con Brio är inställd men Konsertföreningen hoppas fortfarande kunna genomföra resterande program.

– Normalt har vi fem, sex konserter per säsong och detta är den sjunde vi får ställa in. Det känns ju jättetråkigt att behöva ställa in igen. Vi får hoppas att det här eländet tar slut snart.

Trio con Brio består av två koreanska systrar och en dansk pianist. Med de nya restriktionerna och omikrons framfart kände konsertföreningen att det inte gick att genomföra konserten.

– Trots att det fått plats 300 i Osbecks aula så hade vi kanske fått in 90 personer. Men det är inte det som är det största problemet. Vi vill inte bidra till ökad smittspridning helt enkelt.

Jonsson menar att det inte varit så trevligt om konserten blivit av och sedan halva publiken blivit smittad på ett arrangemang ordnat av Laholms konsertförening.

– Vi själva i styrelsen kollar av biljetter och covidpass och måste vara nära de som kommer och det är inte speciellt trevligt varken för dem eller oss. Hela situationen är väldigt olustig.

En extra konsert har bokats in den 12 maj då Halmstad Big band kommer till Laholm och aulan på campus. De är 17 man och får därför inte plats på teatern.

– De hade premiär inne på ett fullsatt Najaden Halmstad i oktober. De är alltså nystartade. Vi har knappt en scen som räcker till för dem i Laholm men i aulan fungerar det.

Är det en ekonomisk förlust för föreningen att ni får ställa in en konsert?

– Det blir ju inga intäkter för oss, säger Christer Jonsson och fortsätter:

– Man kan tappa sugen för mindre men vi ser framåt. Smittspridningen ska pika vid månadsskiftet enligt de som kan det här och förhoppningsvis lugnar det sig sedan.


Julkonserten med Romeo & Juliakören från Dramaten var Laholms konsertförenings mest uppskattade hittills. Foto: Johan W Jönsson