KULTUR 2023-04-29 KL. 07:02

Konsert till förmån för barndiabetesfonden

Av Johan W Jönsson

Sångerskorna Maria Albjär, Petronella Magnusson och Monica Christoffersson anordnade ihop med en rad andra laholmsbaserade artister två konserter till förmån för Barndiabetesfonden. Sedan satte pandemin stopp. I år är Leva livet tillbaka med full kraft. Den 7 maj kommer det svänga i Ränneslövs kyrka.

Konsert till förmån för barndiabetesfonden
Sångerskorna Petronella Magnusson, Monica Christoffersson och Maria Albjär samt pianisten Håkan Nilsson tränar för fullt inför årets Leva livet-konsert till förmån för barndiabetesfonden. Foto: privat

När Maria Albjärs dotter fick diabetes 2017 hörde Monica och Petronella av sig och undrade om de kunde göra något. Det var så fröet såddes till Leva livet-konserten.

– Jag och Monica kände inte varandra särskilt väl då. Jag hade varit hos henne, både själv och med min kör, då hon är sångcoach men inte mer än så, berättar Maria.

Våren 2018 anordnades den första välgörenhetskonserten och våren 2019 den andra. Det kom mycket publik vid båda tillfällena och det samlades in mycket pengar.

– Alla som medverkar ställer upp ideellt och de omkostnader vi har är sponsrade. Så alla pengar går oavkortat till Barndiabetesfonden, berättar Maria.

Nu har Maria, Monica och Petronella åter samlat ett gäng musiker och sångarvänner till en konsert till förmån för Barndiabetesfonden i Ränneslövs kyrka.

De tre sångerskorna har synts tillsammans i olika sammanhang. Bland annat vid julkonserter och allsång i parken. Nu får de sällskap av bland andra Edward C Johansson och Lizzy Rebecca.

– Det har varit lite olika folk med vid de olika tillfällena. Det vi sagt är att man ska ha laholmskoppling på något sätt för att vara med, säger Maria.

De två tidigare konserterna har tillsammans inbringat över 100 000 kronor till Barndiabetesfonden. Maria hoppas att årets konsert ska ge lika mycket.

– Biljettintäkterna är ju det vi har. Men vi kommer även att ha ett swishnummer om någon tycker att det är så bra att de kommer på att de vill lägga en liten extra-slant.

De medverkande lokala artisterna sjunger och spelar tillsammans vid konserten och de som vill kör även låtar på egen hand.

– Vi har vissa gemensamma låtar och sedan har gästartisterna och de musiker som vill fått välja sololåt och då är vi andra ibland med och körar.

På tal om kör så medverkar Marias kör La Capo också vid konserten. De sjunger en sång och körar på ett antal andra låtar.

– Temat vi har är tillsammans, kärlek, glädje, hopp och tro. Det ska vara en positiv upplevelse och inte bara kretsa kring hur tufft det är att få diabetes, säger Maria.

– Vi kommer varva sång med text så att vi får in verklighetsaspekten. Men låtarna ska framförallt inge hopp och en tillsammans-känsla, fortsätter hon.

Fakta Leva livet:

Var? Ränneslövs kyrka

När? 7 maj klockan 16-ca 17:30

Biljetter? Köpes på turistbyrån i Laholm

De medverkar: Petronella Magnusson, Monica Christoffersson, Maria Albjär, Håkan Nilsson, Micke Thelander, Edward C Johansson, Rebecca Lizzy Wik, Calle Persson, Henrik Kraft, La Capo