Klik venligst
KULTUR 2023-03-06 KL. 17:02

Kock från Ålstorp årets kulturstipendiat

Av Johan W Jönsson

Matilda Ewaldh är kocken från Ålstorp som jobbat på flera kända restauranger och tävlat i kocklandslaget men som aldrig släppt sina rötter. Nu får hon Knutgillets kulturstipendium 2023. ”För sin målmedvetenhet och vilja att fortsätta att utvecklas”.
– Det känns jätteroligt! Häftigt att Sankt Knuts gille följer och lyfter upp människor, säger Matilda.

Kock från Ålstorp årets kulturstipendiat
Kulturstipendiaten Matilda Ewaldh, flankeras av gillets Per Karlsson och Brita Lundh. Det finns många duktiga kulturutövare i kommunen. Därför var det som vanligt svårt att välja. De tycker att Matilda är mycket värdig. Foto: Johan W Jönsson

Kärleken till maten har tagit ”bonnatösen” Matilda ut i Sverige och världen. Det var tiden bland grytorna och slevarna hemma i köket hos mamma och mormor som präglade henne.

– Det är mamma, mormor och gården överlag, då jag är uppväxt på mjölkgård, som gjort mig till den jag är. Sedan tog jag mitt intresse vidare. Efter gymnasiet fanns bara den vägen.

Hon gick restauranglinjen på Sturegymnasiet och på somrarna arbetade hon på restaurangerna som hon praktiserat på under sin skoltid.

– Jag jobbade på restaurang i Båstad min första sommar efter studenten och sedan blev det Sälen på vintern och efter det catering för samma koncern.

När Högfjällshotellet gick in i Smögenkoncernen fick Matilda kontakt med den välkända kocken Thomas Sjögren som hon sedan jobbade för i tre och ett halvt år.

– Jag har varit i Fjällbacka och har hjälpt Thomas att öppna Grano här i Göteborg och gjort en massa andra saker. När man räknar upp allt så blir det en del, skrattar Matilda.

Efter att Matilda även var med om Thomas köp av Hällsnäs i Göteborg valde hon att gå vidare för drygt ett år sedan. Nu jobbar hon för en annan profilerad kock i Stefan Karlsson.

– Nu är jag heltid på SK Mat och Människor. Under tiden har jag också varit i kocklandslaget. Jag började som elev 2019 och var sedan med där fram till förra året.

Det sista Matilda gjorde med kocklandslaget den här vändan var VM i Luxemburg i november där det gick bra. Så bra att det blev en silvermedalj för Sverige.

– Samtidigt är tvåan första förlorare. Vi siktade på guldet. Så det var blandade känslor efter. Men tvåa i världen är inte fy skam, ler Matilda.


Matilda Ewaldh blev förvånad när hon fick reda på att hon fått stipendiet: "Jag trodde att de ville att jag skulle laga mat på ett gille", skrattar hon. Foto: Johan W Jönsson


2021 sökte Matilda till Årets kock. Hon tog sig vidare till kvaltävlingen i Stockholm men kom aldrig så långt ändå på grund av en operation.

– Jag fick ta bort blindtarmen och hamnade på sjukan istället. Så det sket sig! Men det är ett stort mål att vara med i Årets kock någon gång i framtiden.

SK Mat och Människor är ”fine dining” med avsmakningsmenyer. Det är fokus på svenska råvaror och råvaror efter säsong. Det passar Matilda väl.

– Det svenska och lokala ligger mig varmt om hjärtat. Vi har så mycket bra grejer här i Sverige, både kött och grönsaker. Sedan gillar jag gemenskapen runt mat.

– Jag har mycket matminnen från mormor och morfar. Om det så var pannkakor eller duva vi åt så umgicks vi kring maten och matbordet.

Vilken är din favoriträtt?

– Åh, va svårt! När jag är i Göteborg äter jag blandat och när jag är hemma i Laholm äter jag husmanskost, som är det bästa jag vet. Jag har inga problem att äta köttbullar och makaroner.

Hemma för Matilda är fortfarande Laholm och Ålstorp. Hon är hemma i huset hos sambon så mycket hon kan och hinner men har också boende i Göteborg.

– Jag har aldrig velat släppa Laholm. Många tror att jag inte kommer komma tillbaka på heltid men de har fel. Det kommer jag att göra!

Hon älskar sitt jobb i Göteborg och planerar inte att sluta där inom det närmaste. Drömmen på sikt är att starta ett eget litet familjärt ställe vid foten av Hallandsås. När återstår att se.

– Det ska vara familjärt, härligt och mysigt! Okomplicerat, brett och enkelt men med någon unik twist. Alla ska vara välkomna. Jag brinner för det lantliga, avslutar årets kulturstipendiat.

Matilda mottager stipendiet vid gillets traditionella högtidssammankomst på lördag.

Fakta:

Lite om Matilda Ewaldh
Ålder: 26 år
Familj: sambon Joel, syskonen Marika, Carolina och Pontus med familjer (åtta syskonbarn)
Bor: Ålstorp och Göteborg
Gör: kock
Aktuell: har blivit utsedd till årets kulturstipendiat av St Knuts Gille

Motivering 2023 års kulturstipendiat

Matilda Ewaldh har haft ett brinnande intresse för mat sedan riktigt unga år. Matilda har målmedvetet utbildat sig inom området och aktivt sökt sig nya utmaningar allt längre bort för att utvecklas vidare.

Matilda har tävlat i kocklandslaget, varit uttagen till tävlingen årets kock och arbetat på flera riktigt kända restauranger. Under hela tiden har Matilda valt att ha kvar Laholm som sin fasta plats och utgått därifrån så långt det varit möjligt.

St Knuts gille i Laholm tilldelar Matilda Ewald 2023 års kulturstipendium för sin målmedvetenhet och styrka att även i svåra tider hitta kraft i sitt intresse för mat och bra råvaror och vilja fortsätta utvecklas i sitt yrke tills tiden för egen verksamhet är mogen.


Matilda har representerat kocklandslaget vid ett flertal tillfället. Senast i november då Sverige tog VM-silver. Foto: Arkivbild