Klik venligst
KULTUR 2024-03-19 KL. 15:15

Keramikelever ska få Markaryd att blomma upp

Av Carina Nilsson

Snart kommer centrala Markaryd att blomma upp lite extra, bokstavligt talat. Eleverna på Kulturskolans keramikkurs håller nämligen på att skapa blommor i keramik som tillsammans ska bilda ett konstverk någonstans i Markaryds centrum.

Keramikelever ska få Markaryd att blomma upp
Keramikblommorna är gjorda i stengods så att de ska tåla väder och vind utomhus. Foto: Carina Nilsson

Inne i Kulturskolans lokaler finns redan ett fyrtiotal färgglada blommor i olika former klara. Men några till ska det bli innan grunden för konstverket är lagd berättar Suzana Abrahamsson som är keramiklärare på Kulturskolan.

– Vi hade bestämt att vi skulle göra någon slags utställning som skulle bli permanent och förra sommaren kom jag på den här idén om att tillverka blommor i keramik. Exakt var utställningen ska sättas upp är inte klart än men det blir någonstans i centrala Markaryd, säger hon.

Alla deltagarna i Kulturskolan tyckte det var en bra idé och satte i gång att skapa blommor i alla tänkbara färger och former. Blommorna tillverkas i stengods för att bli vädertåliga och monteras sedan på armeringsjärn.

Lissie Dahl, Jennifer Ortiz, Simona Candiani och keramiklärare Suzana Abrahamsson med de keramikblommor som är färdiga hittills. Foto: Carina Nilsson

– Vi har både barn och vuxna i vår verksamhet och vi är närmare 50 personer på keramiken. De yngsta är bara fem år och de äldsta är 70 år. Många uppskattar att det är små grupper och att man får sitta i lugn och ro under två timmar, säger Suzana och fortsätter:

– Jag tror också att alla vi människor är skapade för att göra kreativa saker, det blir som yoga för hjärnan och eleverna kan varva ner efter skolan.

Lissie Dahl, Jennifer Ortiz och Simona Candiani tycker det är jätteroligt att skapa i keramik och ser fram emot blomsterutställningen. Foto: Carina Nilsson

Jennifer Ortiz, Lissie Dahl och Simona Candiani är tre av eleverna på keramikkurserna.

– Jag började för att lära känna nya vänner när vi flyttade hit, men nu har jag gått här i tre år för att det är så kul, berättar Simona.

Jennifer tycker det är roligt att få vara kreativ.

– Jag tycker om att göra egna saker och har bland annat gjort en sushi-tallrik, med en skål som man kan ha soja i, säger hon.

Lissie tycker det är spännande med keramiken eftersom man inte vet hur slutresultatet blir förrän sakerna tas ut ur brännugnen.

– Det är lite magi med färgerna och hur det kan ändras, säger hon.

Keramiklärare Suzana Abrahamsson med eleverna Lissie Dahl, Simona Candiani och Jennifer Ortiz ska snart "plantera ut" sina blommor i centrala Markaryd. Foto: Carina Nilsson

Alla tjejerna är nöjda med keramikblommorna de har tillverkat, även om blommorna inte ser ut precis som de hade tänkt sig från början.

– Det är så det är med keramik, man vet inte exakt hur leran kommer att uppföra sig och hur färgen blir förrän man är klar. Jag tycker alla har gjort fantastiska blommor och det ska bli väldigt kul att visa dem för Markarydsborna när vi får utställningen på plats, säger Suzana Abrahamsson.