Klik venligst
KULTUR 2024-02-25 KL. 07:02

Kändistätt när Maxim visar svensk film

Av Johan W Jönsson

Svenska filmdagarna äger rum mellan den 8 och 18 mars. I år blir det alltså en dag extra. Under de tio dagarna blir det fullt av svensk film på Maxim, celebra besök och olika events.
– Det är mycket jobb men det är också väldigt roligt, säger arrangören Tina Karlsson i samband med att biljetterna släpptes.

Kändistätt när Maxim visar svensk film
Fredrik Wikingsson kommer till bio Maxim för att prata om "Den sista resan" på svenska filmdagarna. Foto: pressbild/arkiv

De svenska filmdagarna invigs festligt på Delihallen den 8 mars. Peter och Maggan håller i tåtarna, Ariel och Tina underhåller och kulturchef Annika Kharrazia invigningstalar.

Efter ett litet smakprov av Peter och Maggans filmer visas ”Ett sista race” som första film under festivalen. Sedan väntar efterfest på Annabelle där Ariel och Tina fortsätter att spela.

– På lördagen har vi en skräckkväll då vi visar två skräckfilmer i följd. Det är inte så vanligt att Sverige gör skräckfilm även om det börjar poppa upp fler och fler, säger Karlsson.

Den 10 mars visas ”Knyckerts och snutjakten”. Innan filmen ges möjlighet att träffa kommunpolis Kristian Nilsson. Han svarar på frågor och den som vill får provsitta i radiobilen.

Måndagen efter väntar en välfylld lokaldag. Kathinka Lindes filmer om kommunens senaste offentliga konstverk visas liksom ”Salmo – att leva på hoppet” och ångbåtsfilmen.

Kultursekreterare Therese Ehrenborg kommer och pratar om filmerna kring konstverken. Liksom filmmakarna Tony Holm och Birger Bäkmark som skapat de andra två filmerna.

– Fredagen den 15 har vi Fredrik Wikingsson här. Han kommer och pratar om arbetet med ”Den sista resan”. Vill man ha biljett till den filmen så får man skynda sig på, säger Tina.

Alba August tilldelas årets filmpris. Utöver en check på 10 000 kronor, som Sparbankerna sponsrar med, får skådespelaren även en bronsstatyett skapad av Sussanne Snoeck.

Arrangören Tina Karlsson ser fram emot ett fullmatat program under de svenska filmdagarna i Laholm. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

– Det känns bra att kunna lämna ut ett riktigt filmpris och inte bara en check. Alba skulle fått priset redan 2020 men då satte pandemin stopp. Vi uppskattar hennes rollprestationer.

Tina är extra förtjust i Albas insats som en ung Astrid Lindgren i ”Unga Astrid”. Nu är hon aktuell i ”Stockholm bloodbath” där hon gör en svårspelad och komplex roll som stum.

– Vi har faktiskt plockat tillbaka filmtävlingen Filmmaran som var stor förr. Vem som helst får vara med. Man får 24 timmar på sig att göra en film och vissa kriterier måste vara med.

Under söndagen visas som vanligt de filmer som fick flest guldbaggar med ”Syndabocken” på sju baggar i spetsen. Även ”Paradiset brinner” och ”Tillsammans 99” går upp på vita duken.

Då det är studiedag i Laholms kommun måndagen den 18 mars förlängs festivalen med en dag. Det blir en filmdag för barn och unga. Alla upp till 18 år får se film grattis.

– Vecka tolv pågår en nationell filmvecka för barn och unga i hela Sverige. Vi bakar ihop det med filmdagarna och visar gratis film riktad mot en yngre publik. Det känns som en bra avslutning.

Det blir även traditionsenlig frukost- och lunchbio, ”festivalyra” med erbjudanden på de lokala krogarna samt olika filmworkshops på Teckningsmuseet.

Fullständigt program hittas på svenskafilmdagarna.se.

Alba August är årets filmpristagare. Hon kommer till Laholm för att ta emot priset lördagen den 16 mars. Foto: pressbild