KULTUR 2023-07-13 KL. 11:00

Kändisar och Laholmskeramik på filmfestivalen i Båstad

Av Carina Nilsson

Två av filmvärldens största namn i Sverige kommer att gästa Båstad och Lilla filmfestivalen – Jan Troell och Roy Andersson – som också var nära vänner till Bo Widerberg. Dessutom blir det smygpremiär på en ny film om Ted Gärdestad. Även JaNi-kreamiken från Laholm tar plats på årets festival.

Kändisar och Laholmskeramik på filmfestivalen i Båstad
Två av filmvärldens stora gästar Båstad under filmfestivalen: Jan Troell och Roy Andersson, berättar Gert- Håkan Eriksson från Föreningen Film i Båstad som arrangerar. Foto: Carina Nilsson

Årets Lilla filmfestivalen i Båstad äger rum den 2–6 augusti och på programmet finns ett stort antal filmvisningar på biograf Scala, men också tid för samtal och möten mellan publik och filmskapare. Det berättar Gert-Håkan Eriksson som är med i styrelsen för arrangerande Föreningen Film i Båstad.

– Biosalongen i Båstad rymmer inte fler än 80 personer men det gör att det blir en annan och närmre kontakt mellan gäster, filmskapare och föreläsare, säger han och fortsätter:

– Vi kommer också att sätta upp ett tält utanför bion där man ska kunna sitta och snacka, träffa regissörerna och komma folk in på livet på ett annat sätt. Det blir en lite annan känsla här än på de större festivalerna. I tältet kommer vi också att ha servering, som sköts av Ham on Rye.

Roy Andersson kommer till Lilla filmfestivalen i Båstad i år. Foto: Gert-Håkan Eriksson

Lilla Filmfestivalen skapades av filmregissören Bo Widerberg, som var bosatt i Båstad.

– Bo var nära vän med både Roy Andersson och Jan Troell, därför är det extra roligt att de båda kommer och gästar oss i år, säger Gert-Håkan Eriksson.

Filmfestivalen bjuder också på ett digert program med filmer. Det blir svensk smygpremiär på flera olika filmer, bland annat De ostyriga, Min enastående mamma samt Kärlek och avund.

Besökarna kommer också att få en unik inblick i arbetet med en nästan färdig film om Ted Gärdestad.

– Regissörerna Anna Widerberg och Fredrik Yrhag kommer att närvara och även musikerna Janne Schaffer och Harpo. Janne och Harpo kommer att bjuda på lite av Teds musik, säger Gert-Håkan Eriksson.

Dessutom visas såklart även en film av Bo Widerberg: Lust och fägring stor med Johan Widerberg och Marika Lagercrantz i huvudrollerna. Även Marica Lagercrantz kommer att gästa filmfestivalen och besökarna kommer att få följa med bakom kulisserna genom ett unikt material från filminspelningen.

Musikerna Harpo och Janne Schaffer kommer att spela en del av Ted Gärdestads låtar på Lilla filmfestivalen. Foto: Pressbild

Årets program bjuder även på lite smalare filmer, närmare bestämt två filmer om JaNi-keramiken från Laholm.

– Filmerna är gjorda av Thomas Möller och gjorde succé när de visades i Laholm. JaNi-keramiken var väldigt stor både i Sverige och internationellt och i filmerna får man en unik inblick i arbetet där. Är det någon som har JaNi-keramik hemma får man gärna ta med sig den och visa, säger Gert-Håkan Eriksson.

Biljettbokningen öppnade den 11 juli och det är först till kvarn som gäller.

Fullständigt program finns på www.lillafilmfestivalen.se