Klik venligst
KULTUR 2024-05-24 KL. 09:32

Jubilerande kör söker ny ledare

Av Johan W Jönsson

WiPå-kören firar 35 år i år men man gör det, än så länge, utan körledare. Den senaste dirigenten fick sluta på grund av tidsbrist och under våren har de skönsjungande damerna kämpat på så gott det går på egen hand.
– Det vore ofantligt tråkigt om kören skulle läggas ner efter så många år, säger körveteranen Kari Wassborg.

Jubilerande kör söker ny ledare
De skönsjungande damerna i WiPå-kören söker ny körledare. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

WiPå-kören bildades 1989 av Wiveka Pålsson. Damkören hade sin storhetstid på 1990-talet med 70 medlemmar och kö in (WiPå-kön). Nu är kören cirka 20 medlemmar stor.

– Vi vill gärna ge ljud ifrån oss. Vi finns och vi söker ny körledare. Vi har kämpat, tränat och sjungit varje onsdag under vårterminen. Förhoppningen är att få in en ny ledare i sommar, säger Kari.

Ingen av körmedlemmarna är dirigent eller pianospelare, så det har varit mycket plinkande för att hitta rätt toner. Men trots avsaknaden av körledare har damerna troget övat på.

– Slutar vi eller tar en paus för att invänta en körledare så får vi nog aldrig tag i någon, så vi har stretat vidare. Nu har vi sommaruppehåll och hoppas hitta någon som vill leda oss.

Hur har ni kunnat öva utan dirigent?

– Vi har tagit låtar som vi har i vår repertoar men som vi inte sjungit så mycket den sista tiden. Så har vi försökt att öva in stämmorna på dem igen. Det är ju det som är roligt, säger Kari.

Det är inte lätt att få tag på körledare idag. De som finns och är beredda att lägga tiden har ofta redan uppdrag. Under fjolåret leddes WiPå-kören av Bia Melo men hon hann inte med längre.

– Hon jobbar som musiklärare på två skolor och fick inte tiden att räcka till, tyvärr. Det är ingen osämja som ligger bakom hennes beslut, vilket känns bra för oss alla, säger Kari.

Kören tränar traditionsenligt på onsdagar i Parkskolans aula. Passar inte tiden förklarar Kari dock att körmedlemmarna anpassar sig efter en ny ledare som kan tänka sig att ta sig an kören.

– Vi har hållit på i så många år och det vore en förlust för oss, för kommunen och för dem som tycker om att lyssna på körsång om vi skulle behöva lägga ner, säger Kari.

I slutet av förra året var WiPå-kören med på läkarmissionens konsert ”Sånger för livet” med Sonja Aldén i Falkenberg. Kören vill vara med i stora sammanhang och lära sig nya saker igen.

Förhoppningen är att kunna dra igång med ny dirigent i slutet på augusti/början på september. Den som känner sig manad kan leta sig in på Wipå-körens hemsida.