KULTUR 2022-01-07 KL. 18:00

Jeanette Bengtsson på scen inför 30 000 i publiken

Av Johan W Jönsson

Sångerskan Jeanette Bengtsson från Laholm uppträdde i polska Zakopane för 30 000 i publiken och över fem miljoner TV-tittare. Hon agerade ABBA-Frida i den traditionsenliga nyårsshowen och fick ett minne för livet. ”Jag har fortfarande inte riktigt landat och förstått vad jag varit med om”, säger Jeanette.

Jeanette Bengtsson på scen inför 30 000 i publiken
Jeanette Bengtsson agerade "ABBA-Frida" på scen inför 30 000 i publiken. Foto: privat

Det började med att ”Arrival From Sweden - the music of ABBA” upptäckte Jeanette via hennes hemsida. De ville ha med henne i tremannakören på sin USA-turné i februari/mars i år. Veckan innan nyårsafton fick hon ett oväntat samtal.

– Det blev väldigt hastigt! De ringde och frågade om jag ville vara Frida i Zakopane på nyårsafton då den andra sångerskan var covid-positiv, och jag sa: ”ja, ja, det kan jag”.

”Arrival From Sweden - the music of ABBA” har funnits sedan 1995. De uppträder runt om i världen och är världens största ABBA-show.

– De kör stora arenashower med tio, tolv musiker och allt är live. Ibland är originalmusikerna med. Det är skitstort! Vi här i Sverige fattar nog inte hur stora ABBA är internationellt.

Nyårsshowen i Zakopane i Polen kan liknas vid det svenska nyårsfirandet på Skansen, fast större. Det är tradition och miljoner TV-tittare följer vad som händer på scen.

– Det var sjätte gången som ABBA-showen var där och uppträdde sedan 2008. Det var både inhemska och internationella artister på plats.

Utöver ”ABBA” fanns även bland andra Jason Derulo, Julio Iglesias junior och Modern Talking på plats.

– Det var helt otroligt! Jag har nog fortfarande inte riktigt fattat vad det är som jag har varit med om. Helt sjukt och helt galet.

– Det går inte riktigt att ta in när man står där - att man uppträder inför 30 000 personer. Det är minutschema med klädbyten. Man hinner liksom inte bli riktigt nervös.


Jeanette Bengtsson som ABBA-Frida. Foto: privat


ABBA-gänget framförde tre av de mest kända låtarna - Waterloo, Mamma Mia och Happy new year.

– Det var skönt för mig att det var dem då jag hade så kort tid på mig att förbereda mig. Hon som var Agneta var en jättegó tjej och vi tragglade texter ihop.

– Vad kan passa bättre än att sjunga Happy new year på tolvslaget? Det var maffigt att stå där på scen med en stor klocka och alla räknade ner och skrek.

Den planerade USA-turnén är tyvärr uppskjuten på grund av att coronapandemin tagit fart igen.

– Det är så klart jättetråkigt men det är ju så nu när läget är som det är i världen. Nästa stora grej för mig är ett gig med Micke Stoltz i februari men jag vet inte hur det blir med det heller.

Tror du att du får möjlighet att göra någonting annat med ABBA-showen i framtiden?

– Nu har jag ju foten inne. Det gick bra i Polen och jag kunde ställa upp med kort varsel. Alla var supernöjda. Så det är inte omöjligt. Sedan i vilken roll bryr jag mig inte om.

Spelningen med Stoltz i Uppsala har blivit uppskjuten tre gånger och är i farozonen för en fjärde framflytt.

– Man vet ingenting. Men, men. Det är som det är. Jag gläds över det jag fick vara med om på nyårsafton. Det kommer jag aldrig glömma, avslutar Jeanette Bengtsson.