Av Johan W Jönsson
Teckningsmuseets sommarutställning delas det här året av konstnärerna Maria Bajt från Sverige, verksam i Berlin och Hannaleena Heiska från Finland. Det är första gången som de båda ställer ut tillsammans.
– Det är en ära för oss att vi fått hit två internationella konstnärer, säger Frida Talik, som är konstnärlig ledare på museet.
Följer besökaren rummen i Teckningsmuseet så inleder finska Heiska, efter utställningen från museets egna samling. Hon arbetar i flera olika tekniker.
På utställningen i Laholm har hon dock valt att hänga ut verk som hon skapat med kol. Av förklarliga skäl är det mycket svart och vitt.
– Jag arbetar i färg också men när jag jobbar med kol blir det mycket svart och vitt. Sedan använder jag lite färg för att förstärka, berättar Heiska.
Hon visar upp ”kolmålningar” från tre olika tematiska serier. Bland annat ”Camouflage” där hon framställt dolda ansikten på olika sätt.
– Det är inspirerat av smink och frisyrer skapat av aktivister som vill distrahera ansiktsigenkänningsprogram, berättar Heiska.
Finska Hannaleena Heiska vid delar av serien ”Camouflage”. Hon är en av sin generations mest uppmärksammade finska konstnärer. Foto: Johan W Jönsson
– Kol är ett viktigt material för mig. Det är lika gammalt som vi människor. Det är också en kommentar kring den digitala värld vi lever i.
Hon visar även ”Shadows and stardust” med målningar av isberg och observatorier. I grunden handlar det om ”mänskligheten”, förklarar konstnären.
Den tredje serien som Heiska visar några verk ur är ”The blazing world”. Titeln kommer från en tidig sci-fi-novell, som finländskan blivit inspirerad av.
– Det är en väldigt gammal novell men den känns väldigt aktuell idag. Det handlar som den harmoni som måste råda mellan naturen och oss människor, säger Heiska.
En bläckfisk i kol ur Hannaleena Heiska serie ”The blazing world”. Foto: Johan W Jönsson
Maria Bajt visar akvareller på papper, skulpturer och monotypier (unika tryck). En serie hon visar upp heter ”Mother and daughters”
– Det är en pågående serie som jag kommer jobba med under många år och som jag kan jobba med då och då. Det finns ingen början eller slut.
Verken är förlagor till Bajts skulpturer och annat som hon arbetar med. I hennes konst finns det olika komponenter som återkommer.
– Det är olika former som är återkommande. Till exempel hatten, ögat, handen - symboler som människor kan känna igen men som jag ger en annan betydelse.
Maria Bajt berättar om sin skulptur ”Eos pink, green and blue”. Hon har ställt ut på konsthallen i Hishult tidigare men aldrig på Teckningsmuseet. Foto: Johan W Jönsson
Det övergripande temat för hennes arbeten handlar om kvinnor och flickors erfarenheter och representation. Både socialt, politiskt och genom olika tidsåldrar.
– Jag hämtar inspiration från arkeologi och världsmytologi. Men det är mer bara som en början som jag utvecklar och lägger till olika lager, säger hon.
Titlarna på verken fungerar som en ingång till hennes konst. Just nu har hon har arbetat mycket med den grekiska mytologin och en av skulpturerna heter ”Nyx” (nattens gudinna).
– Jag gillar när det är många lager i konst. Jag hoppas att betraktaren läser verken utifrån sina erfarenheter. Jag ger en hint men vill gärna hålla det lite öppet också.
Några verk ut Maria Bajts serie ”Mother and daughters”. Foto: Johan W Jönsson
Det blir fina kontraster på Teckningsmuseet med Heiskas svartvita konst och Bajts färgstarka. Mitt i museet möter finskans hundar svenskans ”Nyx” i en övergång mellan konstnärernas avdelningar.
– Vi hade aldrig träffats förut. Vi har blivit sammansatta. Det är kul, för då har någon sett våra verk och tänkt att de kan göra en intressant berättelse och det funkar, säger Bajt.
Från museets egen samling visas den här sommaren teckningar från 1950-talet i torrpastell av Elsie Landström. Teckningsmuseet har ett 90-tal block och ett urval visas upp.
– De har ett gemensamt tema. Det kretsar kring kvinnor, barn och figurer. Hon har inte ställts ut så mycket, så det är väldigt kul att kunna visa det här axplocket, säger guiden Henrik Stenberg.
På nedre våningen i Teckningsmuseet finns en tecknarateljé där den som vill kan skapa utifrån inspirationsuppdrag som kommer från aktuell utställning.
Utställningen Bajt // Heiska pågår mellan den 17 juni och den 17 september.
Från museets egen samling visas verk av Elsie Landström upp. Hennes konst har visats på Teckningsmuseet tidigare men det var på rådhusets tid. Foto: Johan W Jönsson