Klik venligst
KULTUR 2023-12-19 KL. 12:14

I pastoratets julspel finns både en räv och en uggla

Av Johan W Jönsson

”Jättemysigt och jättekul!”, utbrister barnen när de lämnar Ysby kyrka med pepparkakor i händerna. De har precis fått se Höks pastorats julspel – det klassiska julbudskapet i modern tappning med och av anställda i pastoratet.
– Det ska vara roligt att gå till kyrkan. Vi vill ge en positiv bild och det har vi nog lyckats med, säger Emma Dahlström.

I pastoratets julspel finns både en räv och en uggla
Höks pastorats julspel bjuder på klassiskt julbudskap i modern tappning. Eleverna på Ysbyskolan lät sig väl underhållas. Foto: Johan W Jönsson

I julspelet får vi bland andra möta Jesusbarnet, Maria, Josef, ängeln Gabriel, herdar, den onde kung Herodes och de tre vise männen. Men också räven och ugglan.

Julbudskapet handlar om Jesus födelse. Om hur Maria och Josef kommer till Betlehem och endast får husrum i ett gammalt stall. Där föds också Jesus.

Ängeln Gabriel kommer med de goda nyheterna kring att Jesus fötts till herdarna. De tre vise männen hittar barnet genom stjärnan ”som glödde med stor glädje”.

För att göra budskapet mer lättillgängligt för barnen är julspelet både rappt, pedagogiskt och roligt. Ugglan fungerar som berättare och för dramatiseringen framåt.

Räven då? Jo, hon är busig men är också den som ställer frågorna som barnen kanske vill ha svar på. ”Myra? Vadå myra? De kan väl inte ge Jesus en myra?”, frågar hon sig.

Då får ugglan förklara att det är myrra, inte myra. ”En typ av parfym”. Myrra är en kåda som används i till exempel medicin och just parfym. En dyrbar gåva från den vise mannen Baltasar.

Maria och Josef längs altargången i Ysby kyrka. Foto: Johan W Jönsson

– Detta är andra året vi kör detta, men vi har gjort om det lite till i år. Att ha med en räv och en uggla är kanske inte det vanligaste i ett julspel, ler Emma Dahlström.

Pedagoger, innevaktmästare, utevaktmästare, expeditionspersonal och till och med den nya kyrkorherden Anette Rajaniemi är med och spelar.

– Förra året var vi tio och i år är vi 15. Det är väldigt roligt och att spela och vi har jättekul tillsammans. Nästa år kanske vi blir ännu fler, säger Dahlström.

Att julspelet var uppskattat i fjol avspeglar sig inte bara i att skådespelarna blivit fler. Även skolorna har blivit fler. I år ser alla pastoratets kyrkor julspelet.

– Det finns nio skolor i pastoratet och alla har kommit. Vi har spelat vid åtta olika tillfällen i sju olika kyrkor. Främst vänder vi oss till klass ett och två, säger Emma.

Räven kommer in och skojar och undrar saker. Ugglan, i predikstolen, förklarar. Foto: Johan W Jönsson

Hur har reaktionerna varit?

– Väldigt positiva! Det är på en nivå så att barnen kan förstå. I bibeln finns det ord som är svåra och vi har brutit ner det så att de kan hänga med, säger Dahlström.

– Berättelsen är enkel, den är enkelt berättad och att det är lite roligt också. Det är inte bara gravallvarligt. Det finns en charm i det, fyller Mathias Svensson i.

Mathias och Emma har skrivit Höks pastorats julspel. Vaktmästaren Christer Karlsson har snickrat ihop all dekor – en palm, en grotta, en eld, en åsna och så vidare.

– Detta är verkligen en gemensam arbetsinsats av personalen. Det är gott för gemenskapen då vi har så himla roligt tillsammans, avslutar kyrkoherde Anette Rajaniemi.

Mathias Svensson och Emma Dahlström har skrivit julspelet. De agerar själva Josef respektive uggla (berättare). Foto: Johan W Jönsson