-
KULTUR 2022-11-01 KL. 15:42

”I Laholm är man bra på folkfest”

Av Johan W Jönsson

I år satsades det lite extra på Halloween i Laholm. Det var många som kom för att vara med på aktiviteterna som ordnades på och kring torget. Bland annat fackeltåg och eldshow. ”Här i Laholm är man bra på folkfest”, säger eldkonstnären Martin Ådahl som trollband publiken med sin uppvisning.

”I Laholm är man bra på folkfest”
Eldkonstnären Martin Ådahl bjöd på show inför en månghövdad publik. Foto: Emma Karlberg

Programmet under halloween är en del av Kusliga Laholm som ordnas av Visit Laholm med samarbetspartners. Fackeltåget och eldshowen arrangerades ihop med banken.

Innan det hann mörkna över Stortorget var det också andra aktiviteter som: ”Var med och pyssla”, experiment med Science safari och ansiktsmålning på konditori Cecil.

Det var många som ville gå med i fackeltåget som stämningsfullt tog sig från torget, genom Gamleby och tillbaka. Efter det väntade eldshowen med Martin Ådahl.

Det var fullt av folk i en stor ring runt eldkonstnären som svingade olika eldredskap på ett effektfullt sätt i mörkret. Såväl gammal som ung lät sig underhållas.

– Kul att det var så mycket folk! Och det var bra stämning i publiken. Jag gillar när det är riktig folkfest för blandade åldrar och det är man bra på i Laholm, säger Martin Ådahl

Han berättar
att publiken fick se en folkmusikinspirerad eldshow. Martin anpassar sig till musiken. Hade det inte varit så mycket barn i publiken hade han varit lite mer yvig.

– Detta var en lite mer kompakt, barnanpassad föreställning. Jag rörde mig runt lugnt så att barnen fick se elden ganska nära utan att det blev farligt.


Martin Ådahl tycker att man är bra på folkfest i Laholm, och det gillar han. Foto: Johan W Jönsson


Martin har hållit på med eldkonst i 15 års tid. Det började med ett bröllop. Under pandemin har det dock inte blivit mycket shower. Men under de senaste månaderna har det blivit mer igen.

– När min syster skulle gifta sig övade jag in en eldshow. Jag jonglerade med bollar och käglor innan men tyckte det kändes futtigt till ett bröllop. Så jag tände eld på grejerna, skrattar han.

Är det farligt?

– Det kan det vara om man är stressad eler inte vet vad man gör. Man kan så klart bränna sig rätt illa om man inte har kontroll. Jag har fått lite brännskador på mina armar men inget allvarligt.

Höstlovsprogrammet fortsätter med aktiviteter i en utsmyckad Stadspark. Det är barn från förskolan och elever från Glänningeskolans och Parkskolans fritids som smyckat.

På onsdag (2/11) blir det musikalmusik på stadsparkscenen. Under fredagen (4/11) väntar en teatervandring med föreställningen ”Spökskatten”. Det går också att gå skymningspromenad.


Gammal som ung ville vara med i fackeltåget som gick genom Gamleby. Foto: Katrine BergströmFakta:

Teatervandring i stadsparken fredagen den 4 november klockan 11.00–12.00 och 14.00–15.00?Var med på teaterpromenaden ”Spökskatten” i stadsparken! Spökskatten beskrivs som en spännande och läskig föreställning om vänskap och att tackla motgångar. Promenadteatern riktar sig till familjer och barn mellan 6 och 11 år. Anmälan görs via mejl till turist@laholm.se eller på telefon 0430–15450. Samling för promenaden kommer vara utanför stadsbiblioteket i Laholm.

Gå skymningspromenaden och leta bokstäver med uv-ficklampa?Några spöken i Laholm har gömt bokstäver i stan som bara syns när det är mörkt. Gå promenaden med en vuxen. Uv-ficklampa för att hitta bokstäverna lånas i butikerna Lykkemaja och Kuligt på vardagar, och under helgen på Laholms turistbyrå. Efter promenaden lämnas ficklamporna tillbaka i fågelholken på Stortorget. Karta och talong får ni i butikerna/turistbyrån. När ni hittat alla bokstäver och listat ut det hemliga ordet skickar ni in svaret till info@attraktivalaholm.se (all info finns på talongen). Den finns en liten runda med fem bokstäver att hitta och en lite större med tretton bokstäver. Du kan gå rundan mellan 24 oktober och 6 november.

Fullständigt höstlovsprogram finns på visitlaholm.se.