Klik venligst
KULTUR 2023-04-21 KL. 12:32

Hon ställer ut i New York, Tokyo och Laholm

Av Johan W Jönsson

Emilie Steele har ställt ut på flera ställen runt om i världen och hon är en av konstnärerna som får skapa ett rum på ishotellet i Jukkasjärvi. Dessutom samlar den Oscarsbelönade regissören Guillermo del Toro Gómez på hennes konst. Nu ställer hon ut på Stadshusgalleriet i Laholm.
– Jag skapade alla verk när jag bodde här nere, säger Emilie som tidigare bott i Mellbystrand.

Hon ställer ut i New York, Tokyo och Laholm
"Jag älskar utställningar. För att få en känsla för skala och material behöver konst upplevas på plats", säger Emilie Steele samtidigt som hon hänger upp ett av sina konstverk. Foto: Johan W Jönsson

Utställningen heter ”Current” och även om den inte är hängd när LT kommer på besök mitt under arbetet några dagar innan vernissage så syns det att verken hänger ihop.

– Normalt jobbar jag väldigt figurativt men det har jag inte gjort här. Det här är ganska annorlunda mot det jag brukar göra. Det är en del av frigörelseprocessen, säger Emilie.

Emilie Steele bodde i Mellbystrand under nästan fyra års tid. Efter en mellanlandning i Halmstad har hon nyligen flyttat tillbaka till Stockholm där hon är uppväxt.

– Jag och min dåvarande man flyttade tillsammans till Mellbystrand. Jag äskade människorna, havet och skogen. Jag kommer sakna det men Stockholm är också fint, säger Steele.

Hon bodde nära stranden i i Mellbystrand och hon berättar att havet och vatten överlag är en stor del i den konst hon valt att ställa ut i Laholm.

– Både vatten i sig och läkningen i det men också att vi människor är lika en flod som är i ständig rörelse. Både processmässigt och temamässigt handlar utställningen om det.

Till stor del består utställningen av akrylmålningar skapade genom hällteknik. Det är också en del skulpturer - både väggskulpturer och ett mixat verk.

– Hela utställningen handlar om en frigörelse från sin identitet eller normer. Hur allt löses upp och blir något annat i sig själv och i kontakt med naturen.


Det är mycket akrylmålningar på utställningen men även skulpturer. Här kombineras de båda teknikerna. Foto: Johan W Jönsson


Utställningens namn ”Current” kan översättas både till nuvarande och till ström. Luft, vatten eller elektrisk ström. Emilie menar att namnet säger en hel del.

– Det handlar om att vara närvarande och nuvarande i sin egen ström och energi. Sedan är titlarna på verken berättande och jag skriver ofta dikter till, säger hon.

Steele har en kandidat i mode och har jobbat med illustration sedan hon var 20 år (född 1987). Hon har också pluggat metallkonst. En master i textilkonst från Konstfack finns också på CV:et.

–Jag har jobbat i en hel del olika material och tekniker. De senaste åren har jag dessutom skulpterat konstsviter uppe på Ice hotell. Då är man i Kiruna och jobbar i ett par veckor.

Therese Ehrenborg som är kultursekreterare i Laholms kommun kom i kontakt med Emilie när hon bodde i Mellbystrand. Hon är glad över att Steele ställer ut på Stadshusgsalleriet.

– Emilie är den mest internationellt kända konstnär som någon gång ställt ut här. Hon ställer ut i Bratislava, i Los Angeles och i Laholm, skrattar Therese nöjt.

Då hon har världen som arbetsfält är utställningen i Laholm den första hon gör i Sverige på flera år. Utöver konstsviterna på ishotellet då.

– Det känns superkul att vara här! Jag hoppas att det kommer mycket folk på vernissagen. Det hade varit jätteroligt, säger Emilie som själv medverkar då.

Current öppnar med vernissage lördagen den 22 april klockan 11-14. Utställningen pågår fram till den 29 maj.


Det är mycket akrylmålningar på utställningen men även skulpturer. Här kombineras de båda teknikerna. Foto: Johan W Jönsson