Klik venligst
KULTUR 2024-03-17 KL. 07:02

Hökafältet med i nyskriven nutidsfantasy

Av Johan W Jönsson

Anna Wargren har spenderat de flesta av sina somrar, och mycket annan tid, i Laholm och Ahla. När hon nu skrivit sin första bok, en nutidsfantasy för barn, har hon inspirerats av Hökafältet i Mellbystrand. Boken heter ”Ester och ljuskraften”.
– Som ung påbörjade jag mängder av böcker och noveller. Äntligen gick jag i mål, ler den debuterande författaren.

Hökafältet med i nyskriven nutidsfantasy
Anna Wargren debuterar som författare. Sina somrar spenderar hon på släktgården i Ahla och Hökafältet har givit inspiration till boken. Foto: pressbild

Anna är uppväxt i Jönköping och bor sedan många år i Göteborg. Hennes pappa är dock från Laholm och familjen har kvar den lilla gården i Ahla, där hon spenderat många somrar.

– När jag var liten bodde farmor och farfar på den gården som vi nu har. Jag har spenderat mina somrar där som liten och sedan med mina egna barn. Laholm är hemma för mig, också.

Ända sedan Anna var liten har hon velat bli författare. Hon tog ett steg dit genom att utbilda sig till journalist, men det var inget för henne. Nu debuterar hon med sin första bok som 43-åring.

– När någon frågade mig som liten vad jag ville bli så var det författare. Men sedan tog det sin lilla tid. Jag började skriva på den här boken för fyra år sedan då jag var på gränsen till utmattad.

Anna beskriver en tid i livet då hon var väldigt stressad och behövde skrivandet igen, efter efter ett antal år. Det blev hennes sätt att få balans i livet igen. Hon beskriver det som en typ av terapi.

– Att börja skriva blev ett sätt för mig att må bättre. Jag skrev och jag var ute och gick mycket. Kärleken till naturen bakades in i skrivandet och i boken som jag nu släppt.

Har du skrivit andra saker tidigare?

– Ja, det har jag gjort. Jag utbildade mig till journalist då jag gillade att skriva. Men det var inte riktigt rätt för mig. Det tog bort det kreativa skrivandet för mig, så jag skrev inte på flera år.

Innan hon började med boken hade Anna skrivit dikter. Under barndomen och tonåring påbörjade hon mängder med böcker och noveller men hon kom aldrig i mål. Men det gjorde hon nu.

– Äntligen lyckades jag bli färdig med en bok, från början till slut. Det beror nog på att jag fick en så tydlig idé vad jag ville skriva om. Det är mycket i världen man kan uppröras över just nu.

– Krig, konflikter och miljöförstöring. I det kände jag lite maktlöshet. Att skriva om ett barn som ser på världen som vi borde se på den blev mitt sätt att göra något av det, säger Anna.

Ester och ljuskraften är en nutidsfantasy för barn. Foto: Anna Wargren

Hon menar att det ska vara självklart att värna om djuren och naturen, att hjälpa varandra och stå upp mot dem som gör dumma saker. När hon kommit på det temat flöt det bara på i skrivandet.

Var det givet att det skulle vara en barnbok?

– Ja, det var nog det som gjorde att pusselbitarna föll på plats. Jag är förskolelärare och har jobbat som det i många år. Vi har litteraturprofil, så jag omger mig med böcker i min vardag.

Anna har läst mycket med sina egna barn. Hon älskar själv fantasyberättelser som Sagan om ringen och Harry Potter. Hennes egen bok har även lite influenser från Narnia.

Boken handlar om den nioåriga flickan Ester. Hon leker kurragömma på skolgården och flyttas plötsligt till en magisk värld där hon träffar på olika karaktärer i fantastisk natur.

Men det finns också något mörkt och ondskefullt som håller på att ta över den magiska världen. Kanske är det Ester som måste våga göra något för att stoppa ondskan som förstör.

– Det handlar väldigt mycket om att hitta sitt mod. Om att hjälpas åt och att samarbeta. Men även om att någon nog måste vara den som går före och visar vägen, säger Anna.

Hon benämner själv boken som nutidsfantasy. Man känner igen vår egen värld men det finns också inslag av just fantasy. Boken riktar sig till åldrarna 6-9 år och passar för högläsning.

– Eftersom att jag har min förskollärarbakgrund så finns det en pelagisk tanke bakom. Den fungerar bra att läsa tillsammans med elever i de lägre åldrarna i skolan, tycker Wargren.

Finns det inslag av Laholm i boken?

– Det finns ett kapitel där jag sett Hökafältet framför mig. Jag älskar Hökafältet och skogen där. Det är precis den strandnära skogen som övergår i sanddyner, strand och hav jag tänkt mig.

Annas pappa Erik Wargren gick bort för två år sedan. Han är den stora anledningen till att Anna blev intresserad av att skriva. Hennes yngsta son har illustrerat boken med sina bilder.

”Ester och ljuskraften” släpptes den 15 februari och finns i näthandeln både i fysisk form och som E-bok. Tanken är även att den ska finnas i bokhandlar. Förhoppningsvis i Laholms bokhandel.