Av Rickard Gustafsson
På svenska vindar och i källare står många gamla trasiga radioapparater – tillverkade i en svunnen tid – och samlar damm. I händerna på en hobbyreparatör från Hjärnarp så förvandlas de antika tingestarna till mobiltelefonstyrda teknikprylar av modernt snitt.
I ett hemmagarage norr om Hjärnarp sitter teknikintresserade Henrik Williamsson med lödkolven i handen och studerar ett kopplingsschema till en uråldrig radioapparat som till synes dragit sin sista suck.
Men skenet bedrar.
Senaste projektet, modellen ”Goldy 59” av märket Schaub-Lorenz, är snart färdigrenoverad och redo för leverans till en närstående släkting.
– Apparaterna på den här tiden var riktiga dyrgripar. I dagens penningvärde 8 000-10 000, vilket motsvarar dagens platt-tv-apparater. Den här hittade jag på en loppis för 70 spänn, rena vrakpriset, och fasen vilket häpnadsväckande ljud det är i den.
– Lyssna själv!, säger Henrik och vrider upp volymen till rockikonen Bryan Adams 80-talshit ”Heaven” som strömmar ut från en reklamradiokanal.
En Schaub-Lorenz Goldy 59 är det senaste projektet bland många vackra radioapparater som Henrik Williamsson renoverat. Foto: Rickard Gustafsson
Det är bara att skriva under på att de 65 år gamla originalhögtalarna avger ett förvånansvärt bra ljud.
Hobbyreparatören förklarar att apparaterna från 1950- och 60-talet fortfarande håller hög kvalitet – den vindsnabba teknikutvecklingen till trots.
– FM-radion är en av få saker som i grunden använder precis samma system i dag som för 70 år sedan och det finns väl väldigt få tekniska prylar som hållit ut så pass länge, säger Henrik och fortsätter:
– Jag tror egentligen inte att de var avsedda att hålla i evighet men eftersom de är så robusta i sin konstruktion så gör de det i alla fall. Tekniken på den tiden var grovhuggen och då fick man den fina bieffekten. Det blev väldigt hållbart.
Komponenterna är dem samma. Resistorer, spolar, radiorör, transistorer och kondensatorer. Reservdelar som införskaffas via butiker på nätet.
– Oftast är det bara kondensatorerna som gett upp, ibland ett radiorör. Byter man ut dem är det väldigt stor chans att apparaten fungerar igen, säger Henrik som minns när hobbyintresset tog fart.
Radioröret – en av väldigt få komponenter som ibland går sönder på gamla radioapparater. Foto: Rickard Gustafsson
När det röjdes i hustruns farfars uthus för sju-åtta år sen återfanns en gammal trasig radio. Efter dammet svepts bort framträdde "Yvonne" – en tjusig modell anno 1966, tillverkad av Philips.
– Jag minns att jag tänkte, att den här skulle vara kul att få i gång och tog med den hem.
– När jag lyfte på skalet fanns det inuti ett kopplingsschema som jag rättade mig efter. Jag gjorde lite mätningar, hittade det som var fel och bytte ut det som var trasigt och lyckades få i gång den. Det var jäkligt kul!.
Det låter enkelt, men kanske inte något alla klarat av. Förklaringen återfinns i det faktum att Williamsson, idag mångårig journalist på Hallandsposten i Laholm, hade helt andra yrkesdrömmar när han i tonåren pluggade el- och teleteknisk linje.
– Min idé var att bli tv-reparatör. Det var ett yrke då, men nuförtiden finns det inte så många av dem, säger han med ett skratt.
En Blaupunkt Sultan från 1960 är en klenod som har en självklar plats i familjens vardagsrum. Efterföljande objekt har hittat nya hem då hobbyreparatören gärna skänker dem till släktingar och vänner. Foto: Rickard Gustafsson
Trots det smått romantiska mötet med ”Yvonne” skulle det dröja flera år innan det blev en hobby.
Intresset väcktes på allvar när Henrik såg en annons för en Blaupunkt Sultan, årsmodell 1960, på Blocket.
I en vision såg han framför sig att den vackert formgivna och välbevarade radiomöbeln, med hölje av trä, skulle få en framträdande plats i hemmet.
– Det är en verklig klenod och jag åkte genast och köpte den. Min fru tyckte faktiskt också att den var väldigt fin och nu står den i vardagsrummet.
Samtidigt slår tanken mig att han som nyfiken liten påg, till föräldrarnas förtret, gärna skruvade isär tekniska prylar och kanske inte lika ofta ihop dem?
Med tungan rätt i mun löder Henrik Williamsson fast ett par svetsar. Foto: Rickard Gustafsson
Henrik skrattar och berättar att han som barn ansåg sig ha ”tummen mitt i handen”.
– Med åren har jag upptäckt att jag faktiskt är ganska händig. Jag försöker alltid reparera alla tekniska prylar som går sönder i stället för att kasta dem. Det spelar ingen roll om det handlar om bilar, gräsklippare eller tv- och radioapparater, jag gör alltid mitt yttersta och lyckas rätt ofta, säger han med ett leende.
Med hjälp av tips och råd på internet, från andra radioentusiaster runt om i världen, installerar Henrik bland annat modern bluetooth-teknik vilket ger de uråldriga apparaterna långt fler lyssningsmöjligheter.
Vad helst för ljud som finns på internet – musik, poddar, radiokanaler – strömmas ut med några enkla knapptryck på mobiltelefonen.
– Det finns de som sliter ut hela det gamla innanmätet och bara sätter in moderna prylar, men så vill jag inte ha det. Det gamla ska fungera och harmoniera med den moderna tekniken. För mig är det ren glädje när jag får en gammal pryl att fungera precis lika bra idag som när den var ny för 60-70 år sedan.
Det går som en dans när Henrik Williamsson tar fram Spotify i mobilen och testar om blåtandsuppkopplingen fungerar i hans Schaub-Lorenz Goldy 59. Foto: Rickard Gustafsson
Innandömet i den 65-åriga radioapparaten har försetts med blåtand. "Jag vet de som rensar ut allt gammal teknik och ersätter det med nytt, men det är inget för mig", säger Henrik Williamsson. Foto: Rickard Gustafsson
Henrik Williamsson njuter av att lyssna på sin Blaupunkt Sultan från 1960. Efter en stressig dag på jobbet finns det inget bättre sätt att gå ned i varv än med ett korsord och sköna toner från den läckra radiomöbeln. Foto: Rickard Gustafsson